Bankám mizí klienti ke konkurenci. Za předčasné splacení hypotéky si připlatí

Během doby fixace budou muset klienti počítat s tím, že vedle administrativního poplatku tisíc korun zaplatí další, mnohem vyšší, částku. "V momentě, kdy vidíme lepší úrokovou sazbu jinde, smluvní závazek zrušíme a hypotéku předčasně splatíme, tak ta banka stejně musí mít pro spotřebitele prostředky zajištěné," vysvětlil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Pro příklad: klient si může vzít hypotéku ve výši pěti milionů korun s úrokem čtyři a půl procenta. Z celkové částky chce předčasně splatit zbylé dva miliony. Z rozdílu mezi tehdejším a současným průměrným úrokem se vypočítá rozhodující úrok, který by neměl přesáhnout dvě procenta z předčasně splacené částky. Klient tak v našem případě musí doplatit ještě třicet tisíc navíc.

[chooze:article;value:485563]

​"Několik let je na trhu určitá problematika výkladu, kolik si mohou banky a nebankovní subjekty účtovat při předčasném splacení hypoték a úvěrů na bydlení," uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

"Je možné, že různé bankovní ústavy si mohou toto vykládat různě. Proto chceme, aby se to sjednotilo," sdělil mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

"Proč? Někdo se rozhodne třeba získat peníze, našetří si, nebo je schopen to splatit, protože ho drtí třeba hypotéka, chce si prostě vydechnout a bude z toho mít úroky a sankce?" nelíbí se nápad bývalé ministryni Aleny Schillerové (ANO).

Předčasně splatit hypotéku zadarmo je teď možné každoročně do výše 25 procent, nebo v případě složité životní situace. Nově to má být i při rozvodu a při prodeji hypotékou zatížené nemovitosti. Novela by měla platit od příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.