Barevné nebe uchvátilo Česko. Blíží se změna počasí, vysvětluje meteoroložka

[chooze:gallery;value:34198]

​Ranní pohled na nebe vyrazil mnohým dech. Na některých místech v Česku totiž oblohu rozzářily sytě rudé červánky. Objevily se například nad Prahou, Českými Budějovicemi i Moravou. Sociální sítě z mnoha koutů republiky tak zaplavily fotografie.

"Bylo to neuvěřitelné! Nikdy jsem tohle neviděla v takovém rozsahu," sdělila TN.cz jedna ze šťastlivek, které se červánky podařilo vyfotografovat. Snímek pořídila na cestě z Prahy do Českých Budějovic.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové ale červánky obvykle nesignalizují nic dobrého. "Výskyt ranních červánků z důvodu velkého množství vodní páry v atmosféře je většinou předzvěstí zhoršení počasí, a to nejčastěji v podobě přechodu frontálního systému," řekla.

[chooze:article;value:533356]

​Pokud se červánky objeví ráno, znamená to, že předchozí noc byla větrná a plná oblačnosti. Mnohem častější než ranní červánky bývají ty, co se objevují při západu slunce. Zároveň je možné je pozorovat téměř po celé planetě s výjimkou polárních oblastí.

"Ve střední Evropě byl nejvyšší výskyt červánků zaznamenán v letech 1883 a 1884 po výbuchu sopky Krakatoa. Díky velkému množství prachových a jiných částí v atmosféře byly červánky na obloze pozorovány ještě hodinu a půl po západu slunce," dodala Honsová.

Podívejte se na záběry od čtenářů TN.cz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.