Bariéra dolu Turów je funkční, tvrdí úřad. Voda stále uniká, zní kritika

Po dlouhých dohadech o dopadech těžby polského dolu Turów na české území postavila loni polská strana hráz, která měla bránit úniku podzemních vod. V pondělí ministerstvo životního prostředí zveřejnilo zprávu, podle které bariéra funguje a hladina podzemní vody v její blízkosti stoupá.

Kdy a jak se účinky bariéry projeví v Česku, je ale podle ředitele České geologické služby Zdeňka Venera nejasné. "Zda a v jakém časovém horizontu se pozitivní vliv podzemní těsnící bariéry projeví i v jejím širším okolí na českém území, je nezbytné prokázat aktualizovaným hydrogeologickým modelem a pokračujícím monitoringem hladiny podzemní vody," zmínila tisková mluvčí ministerstva Lucie Ješátková. 

[chooze:article;value:473337]

​Iniciativa Společně pro vodu, která se věnuje problematice spojené s podzemní vodou v Česku, ale nesouhlasí. Podle ní voda z českého území do Polska stále uniká. Zveřejněný monitoring prý vychází pouze ze čtyř vrtů na polské straně a iniciativa tak žádá zveřejnění výsledků všech vrtů. Kritizuje zprávu ministerstva životního prostředí s tím, že označuje bariéru za funkční, i když současně tvrdí, že odtoku vody z českého území nebrání.

"S ohledem na způsob, jak byla dohoda uzavřena, skutečně nelze konstatovat nic jiného, než že podzemní stěna je v jistém ohledu funkční. To ale podle textu dohody neznamená, že skutečně poskytuje ochranu před odtokem podzemní vody z území České republiky. Z veřejně dostupných informací od České geologické služby navíc vyplývá, že není možná jiná varianta než, že stěna českou podzemní vodu nechrání," uvádí Petra Kalenská, právnička společnosti Frank Bold, který je součástí iniciativy Společně pro vodu.

[chooze:article;value:454919]

​Ministerstvo si také dál cení dohody, která byla s Polskem v minulosti podepsána. Díky ní získal 35 milionů eur, tedy asi 850 milionů korun, Liberecký kraj na zajištění náhradních zdrojů pitné vody a ministerstvo životního prostředí pak 10 milionů eur, což je zhruba čtvrt miliardy korun, na monitoring dopadů těžby včetně zmíněného úniku podzemní vody. 

Veškerá data k polské bariéře má z české strany k dispozici právě Česká geologická služba. Jiní čeští vědci nemají k dispozici potřebná data k tomu, aby se mohli k problematice vyjádřit, jak redakci TN.cz sdělila Akademie věd ČR. 

Podívejte se na záznam tiskové konference ministerstva životního prostředí k dopadům dolu Turów:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.