Bartoš by lidovce poslal do vesmíru. Svými nápady ho pobouřil Bělobrádek

Ani po rozsáhlé kritice od koaličních partnerů zřejmě lidovci nechtějí upustit od svého nápadu na zvýhodnění rodin s dětmi nižšími odvody na důchody oproti bezdětným. Naposledy se nechal se svým návrhem slyšet jejich bývalý předseda Pavel Bělobrádek.

Oproti původním návrhům by ale chtěl, aby se odvody zvýšily všem a následně se lidem s dětmi dala sleva, jak řekl v rozhovoru pro CNN Prima News. Sám ale přiznal, že se jedná o slovíčkaření.

[chooze:article;value:552883]

A navrhl i řešení pro ty, kteří děti mít nemohou. "Kdo nemůže mít děti, tak může adoptovat, takových párů ze svého okolí znám stovky. Ti, kteří děti nechtějí, tak to je jejich rozhodnutí," řekl s tím, že jsou návrhy logické, protože na důchody bezdětných budou vydělávat cizí potomci.

Proti lidoveckým návrhům se ale od začátku tvrdě vymezují Piráti. Ani teď nenechalo Bělobrádkovo vyjádření chladným jejich předsedu Ivana Bartoše. "Lidovci: Trestat lidi za bezdětnost je v pohodě, protože můžou adoptovat," napsal na síti X.

"Asi si pořídím hvězdářský dalekohled, abych se mrknul, z jaké planety k nám lidovci přicestovali a zda se jim nedá pořídit zpáteční letenka," pokračoval Bartoš. "Do pěti let se prý pokusíme někoho z Česka vyslat do vesmíru, tip na první dobrovolníky tak za Piráty máme," dodal.

[chooze:article;value:561361]

​"Stát by neměl zasahovat do tohoto zcela osobního rozhodnutí a už vůbec ne jim de facto nutit adopci, jako to učinil pan poslanec Bělobrádek. Jeho výroky považuji za necitlivé. Tyto návrhy považuji za naprosto nesmyslné, ostatně k vyšší porodnosti by stejně nevedl," uvedla k výroku pro TN.cz předsedkyně další koaliční strany, TOP 09, Markéta Adamová Pekarová.

S návrhy na změny v odvodech přišli lidovci koncem dubna. Oproti bezdětným by podle jejich původního znění rodiny mohly ušetřit až 14 400 korun ročně. "Jeden z faktorů, proč rodiče narození dětí oddalují, je jejich finanční obava z udržení rodinných rozpočtů. Tyto obavy musí stát vyvrátit, proto je nutné, aby stát rodiče s dětmi maximálně podporoval," argumentoval tehdy jejich předseda Marian Jurečka. Idea se ale nesetkala s podporou u koaličních partnerů ani opozice.

Dubnový návrh lidovců o důchodech narazil. Proti jsou odborníci i koaliční kolegové (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.