Moderní bydlení

Bartoš: Výsledek je velmi špatný. Piráti budou hlasovat o odvolání svého vedení

"Nebudu zastírat, že ten výsledek je pro Piráty špatný," uvedl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš po debaklu strany ve volbách. 

"Předsednictvo Pirátské strany reflektuje ten špatný výsledek krajských voleb. Proto jsme svolali jednání celostátního fóra Pirátské strany, kterého se účastní všechny členky a členové," dodal Bartoš. 

"Republikové předsednictvo podle něj dává k dispozici své funkce. Pokud se Piráti rozhodnou, že již nemají důvěru ve vedení strany, tak následně proběhne volba nového vedení," popsal Bartoš. "Jsme strana demokratická, která se rozhoduje na základě diskuze," doplnil.

"Myslím si, že doba se výrazně změnila. Vlivem globálních událostí i války na Ukrajině fungují často zkratky spíše než složité vysvětlování komplexních problémů," nastínil předseda Pirátů.

[chooze:article;value:574722]

Volební fiasko Bartoš nespojuje s účastí Pirátů na vládě. "Vnímám to jako selhání předsednictva ve funkci vedení Pirátů," prohlásil.

Letošní krajské a senátní volby jsou dalším volebním neúspěchem Pirátů. V krajských volbách téměř nikde nezískali více než pět procent hlasů. Výjimku představuje pouze Plzeňský kraj.

​Výzvy k odstoupení Bartoše z vedení strany zesílily po volbách do Evropského parlamentu, kdy ztratili dva mandáty. Ani parlamentní volby v roce 2021 nebyly pro Piráty úspěšné. Kandidovali totiž v koalici s hnutím STAN, jehož voliči "vykroužkovali" právě kandidáty Starostů. Piráti tak v Poslanecké sněmovně získali pouhá čtyři křesla. V předchozím volebním období měli 22 mandátů.

Ivan Bartoš je předsedou Pirátů od roku 2016. Před tím straně předsedal mezi lety 2009 a 2014.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.