Bartošova cesta do Asie stála přes milion. Na sto tisíc vyšel jen fotograf

1,03 milionu korun. Takový je účet za cestu ministra pro místní rozvoj do Jižní Koreje a Japonska, která netrvala ani týden. Upozornil na to deník MF DNES.

Celou dobu ho doprovázel profesionální fotograf Jakub Sůva, který za svoje služby zinkasoval bezmála 100 tisíc korun. Podle mluvčí resortu Veroniky Hešíkové nabídl nejnižší cenu.

"Výběru fotografa Jakuba Sůvy předcházelo poptávkové řízení. Pan Sůva podal nejnižší nabídkovou cenu. V celkové částce 91 554 Kč, která byla fotografovi proplacena, jsou zahrnuty veškeré cestovní náklady. Za samotnou práci pan Sůva obdržel 60 000 Kč, dalších 31 554 Kč, které mu byly vyplaceny, jsou náklady spojené s pracovní cestou," vyčíslila.

[chooze:article;value:513390]

Fotograf byl v patách i ministru vnitra Vítu Rakušonovi (STAN) při devítidenní návštěvě Afriky. Ta státní kasu přišla na 880 tisíc korun a muž za hledáčkem fotoaparátu bral 200 korun na hodinu.

Podle ministerstva jel Bartoš do Asie kvůli podpoře českého byznysu a cestovního ruchu, ale také digitalizaci a rozvoji nových technologií.

"Šlo o dobrou investici. Vyrazily s námi na tři desítky zástupců českých firem z oblasti moderních technologií, herních vývojářů a esportu i čtyř českých univerzit. Naši podnikatelé díky této cestě snadněji proniknou na trhy v obou zemích, přijede více slušných a dobře utrácejících turistů, inspirovali jsme se ohledně digitalizace v místním rozvoji, vylidňování venkova nebo třeba koncepce smart cities," popsal Bartoš.

[chooze:article;value:514225]

Expert na východoasijské země Ivo Plšek z Masarykovy univerzity však pochybuje o tom, že Japonsko dokáže v digitalizaci posloužit Česku jako inspirace. "V realitě je to spíše dosti naopak: Japonsko by bylo rádo, kdyby se mnohému mohlo přiučit od nás," prohlásil. Ostrovní císařství podle něj zaostává i v místním rozvoji.

Bartoš je ale přesvědčen o opaku. "Už dříve se nám podnikatelské mise osvědčily – a vyplatí se i teď. Japonsko a Jižní Korea za to stály!" uzavřel.

Máme dobře našlápnuto. Chtěl bych desetkrát víc pirátských poslanců, říká Bartoš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.