Moderní bydlení

Bartošova digitalizace jde do koše. Vláda chce systém vybudovat od znova

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) vláda na svém středečním zasedání rozhodla o budoucnosti digitalizace stavebního řízení. Tuto problematiku měl po konci vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) ve vládě na starost právě Kupka. "Dnešním dnem se moje role koordinátora naplňuje," prohlásil.

"Vláda se seznámila s analýzou v oblasti právní i technologické. To, co jsme během těch tří týdnů zmapovali, je ještě horší stav, než co ukazovaly prvotní analýzy," dodal Kupka s tím, že v souvislostí s digitalizací stavebního řízení došlo opakovaně k porušení zákona o zadávání státních zakázek. Zakázka na nový systém podle něj také postrádala jasné zadání.

Vláda podle Kupky proto rozhodla o rozvolnění celého systému, kdy bude dále možné podávat dokumentaci elektronicky, používání mnoha nástrojů v rámci řízení ale bude pro úřady dobrovolné, přičemž budou moci využívat i starší nástroje. Přechodné období podle něj bude stanoveno zpětně k červenci 2024. Změny chce vláda schválit ve Sněmovně ve zrychleném režimu.

[chooze:article;value:578832]

Pokud jde o budoucnost systému samotného, vláda jej chce prý vybudovat od začátku, i když s využitím některých starších nástrojů. "Vydáme se tedy cestou, kdy budeme v tom přechodném období využívat ty digitální nástroje, ale nebudeme je dál významně rozvíjet. A započneme práci na tom, aby se podařilo vybrat nejvhodnějšího zhotovitele nového celku," prohlásil Kupka s tím, že další vývoj bude mít na starosti ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN).

Pomoc po povodních

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) vláda rozhodla o uvolnění celkem tří miliard na řešení následků povodní. Z toho miliarda má jít na pomoc obyvatelům zasaženým oblastí. Dvě miliardy pak mají jít na obnovu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod.

Platy politiků

Vláda se také shodla na úpravě návrhu zákona, který má stanovit výši platů politiků, ale také soudců a státních zástupců. Platy by všem těmto skupinám měly podle Kupky narůst o 6,9 %. "Politici musejí dýchat se společností," doplnil.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.