Moderní bydlení

Bartošovi zbývají už jen čtyři dny. Portál stavebníka má ale stále mouchy

Neschopnost systému správně pracovat se zahraničními osobami nebo nefunkčnost nahlížení do spisů. Systém stavebního řízení se po dvou měsících stále potýká s mnoha problémy.

"Ten systém má v tuhle chvíli tolik nefunkcionalit, že není plnohodnotný, není z pohledu úřadů dostatečně důvěryhodný v některých případech, a to právě způsobuje právní nejistotu a některá řízení skutečně není možné dokončit," prohlásil předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů Jan Holický.

"Dohodli jsme se, že uděláme sérii workshopů jak s právníky ministerstva, tak třeba se zástupci těch, co staví, developerů a architektů, a podíváme se, jestli jsou tam nějaká místa, která je třeba objasnit nebo u kterých může být třeba v budoucnu dospecifikovat legislativu. Budeme pokračovat dál v plnění úkolů, ať už jsou to rozvoj systému nebo prioritní požadavky," okomentoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

[chooze:article;value:569883]

​"Shodli jsme se jednoznačně na tom, že by měl proběhnout legislativní a právní bypass, který přinese právní jistotu na všech stranách. I nadále s námi bude konzultován nový systém, který se v tuto chvíli nějakým způsobem soutěží," řekl předseda Svazu obcí a měst (SMO) František Lukl (nez.).

Bartoš slíbil, že nový systém stavebního řízení plně zprovozní do konce srpna. Zástupci Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů se ale obávají, že tomu tak nebude. "Ten systém vyžaduje tolik úprav a oprav, že do konce srpna nebude určitě plnohodnotně funkční," míní Holický.

[chooze:article;value:569177]

​SMO původně navrhoval, aby se na úřadech mohl používat paralelně i starý systém. Od toho nakonec ustoupil. K novému systému mají výhrady opoziční politici i koaliční partneři.

"Je to doslova atentát na české stavebnictví. Tady se zastavily procesy, to ovlivňuje stavebníky nejen ve smyslu firem, ale i fyzické osoby. Bylo to ukvapené, varovali jsme před tím," kritizuje stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

"Stávající implementace systému digitalizace má obrovské problémy už několik týdnů a byť je pan ministr Bartoš řeší, tak stále se ještě nepodařilo jej zcela zprovoznit," zhodnotila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Chci, aby tady byl fungující systém pro občany a investory. To je pro mě to, na co se nejvíce soustředím v té diskuzi," ujistil ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:568794]

​"Poskytujeme zpětnou vazbu ministerstvu pro místní rozvoj. Případ digitálního stavebního řízení patří opravdu mezi nejrozsáhlejší systémy digitalizace státní správy a je jasné, že to přineslo řadu problémů, ale ty se opravdu řeší," sdělil ministr dopravy Martin Kupka.

Právě Kupka má společně s ministry financí Stanjurou a průmyslu Síkelou se zvládáním komplikací s digitalizací stavebního řízení ministru Bartošovi pomáhat.

Některé úřady za téměř dva měsíce, kdy platí nový stavební zákon, neschválily ani jedno stavební povolení nebo kolaudaci. Podle úředníků za to může právě nefunkční nový systém. Přitom plán byl, že pro stavbu rodinného domu povolení bude vydáno do 30 dní a pro složitější stavby, jako je třeba dálnice, do 120 dní.

Digitální systém stavebního řízení doprovodí workshopy, oznámil Bartoš (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.