Barva Jantaru – jaká je?

Jaká je barva jantaru? 

Barva jantaru se nedá specifikovat pár slovy a jednou větou. Široká škála odstínů barev od bílé až po tmavě medovou jsou barvou jantaru. V případě, že jantar nemá notoricky známé zlatavé zbarvení, nejedná se o podvrh či jeho syntetickou kopii. Není jantar jako jantar. Barva jantaru se odvíjí od druhu stromu a jeho barevnosti vytékající mízy. Na odstínu barvy má také vliv, zdali míza tekla po kůře stromu, tvořila kapku či výplň dutiny stromu. To vše určuje nejen kvalitu, ale i barvu jantaru.

Barva Jantaru

Čirá, poloprůhledná, zakalená nebo neprůhledná může být barva jantaru. Samotné odstíny jantaru se mění od různých odstínů žluté, oranžové, hnědé, zlatavé až po čirou (bílou) barvu. Není nezvyklé, že jeden kámen může být složen z více barevných odstínů. Jantar je ceněný materiál, který má mnoho svých podob. Díky těmto vlastnostem je ideální pro tvorbu šperků. Struktura zkamenělé pryskyřice je ideální pro řezání, broušení, leštění, vrtání a tvarování pro použití ve šperkařství. Z jantaru se nejčastěji vyrábí korále, náhrdelníky, náramky, prsteny, náušnice, přívěšky či brože.

Jantar už v historii měl vysokou hodnotu a využíval se při zdobení luxusních předmětů panovníků či králů. Skvostným unikátem byla slavná jantarová komnata, která byla darem pro ruského cara Petra Velikého. Původní jantarová komnata byla klenotem nevyčíslitelné umělecké i hmotné ceny. Osud této komnaty je od konce druhé světové války nejasný a původní komnata byla nadobro ztracena. Věrná kopie jantarové komnaty je dnes k vidění v Kateřinském paláci v Rusku.

Barva Jantaru

Těžba, kvalita a barva jantaru

Baltský jantar je v České republice nejznámějším. Jantar se vyskytuje na více místech naší planety v usazeninách se stářím od dob křídy. Existuje více než padesát názvů a druhů pro fosilní pryskyřice z různých lokalit, různého stáří či složení. Rumenit je zkamenělá pryskyřice z Rumunska, Simetit ze Sicílie, Cedarit z Kanady. V naší lokalizaci se nachází v moravské křídě Valchovit. Většina světových kamenů ovšem nedosahuje kvalit baltského jantaru. Nejsou tak nádherně barevné, obtížně se leští či brousí a jsou velmi křehké. Výjimka je jantar z Dominikánské republiky, který má také nádhernou barvu a těžil se i v nezvykle velkých kusech. Tyto naleziště jsou už nadobro vytěžena. Podle odborníků a šperkařů bude vždy baltský jantar patřit mezi ty nejkrásnější.  

Příspěvek Barva Jantaru – jaká je? pochází z Domov Zdraví

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovzdravi.cz) zde.