Bavorsko bude trestat za provolávání propalestinského hesla. Zvažuje to i ČR

Od řeky až k moři bude Palestina svobodná. Právě tímto heslem se ohánějí teroristé z Hamásu. Splnění takového přání by ale vymazalo Izrael z mapy. Nová klasifikace v Bavorsku přitom vychází z opatření spolkového ministerstva vnitra, které zakazuje aktivity radikálního hnutí Hamás a rozpustilo i propalestinské sdružení Samidún, píše portál Welt.

Z pohledu generální prokuratury je užívání sloganu v celém Bavorsku zakázané. Jak uvádí portál, bavorské rozhodnutí nemá pro ostatní spolkové země přímý účinek, protože posouzení je vždy v kompetenci příslušných spolkových zastupitelství.

[chooze:article;value:528367]

Ještě v srpnu správní soud v Berlíně rozhodl, že slogan sám o sobě trestný není. Vyšetřovací orgány ale dosud předpokládaly, že heslo bylo prvotním podezřením ze schvalování trestného činu, informoval Bild.

Ministerstvo vnitra už ve vyhlášce na seznamu zakázaných symbolů či vlajek uvádí tento slogan. V případě odsouzení tak nyní budou hrozit stejné tresty jako v případě používání hákových křížů nebo provolávání nacistických hesel. Podle německého trestního zákoníku může hrozit až tříletý trest vězení nebo pokuta.

Jednání v Česku

Radikální hnutí Hamás zaútočilo na Izrael 7. října. "Provolávat po brutálním napadení izraelských civilistů teroristy z Hamásu heslo, které může být vnímáno jako výzva k úplnému zničení Izraele, je podle mě cynické a hloupé," napsal na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

Experti z bezpečnostní politiky ministerstva vnitra navíc dospěli k závěru, že provolávání hesla může naplňovat skutkovou podstatu některých trestných činů. "O tomto svém stanovisku budu příští týden jednat mimo jiné s Nejvyšším státním zastupitelstvím. Je tak možné, že i u nás bude veřejné provolávání tohoto hesla považováno za porušení zákona," uzavřel Rakušan.

Heslo přitom často provolávají i lidé na propalestinských demonstracích v Praze. Policie však zatím neví, jak se k tomu má postavit. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Česká vláda podporuje Izrael, podle politologů si ale děláme nepřátele (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.