Moderní bydlení

Bazén v Českém Krumlově zničil požár. Způsobila ho neodborná likvidace vos

V sobota v půl deváté ráno dostali hasiči první zprávu, že se ze střechy plaveckého bazénu v Českém Krumlově line kouř. "Šlo to strašně rychle, byl čoud za bazénem a najednou se to táhlo po celé střeše. To byl moment," řekla žena, která bydlí v sousedství.

Postupně prohořívala celá střecha haly a na místo se sjelo 22 jednotek hasičů. "Drtivá většina těch zasahujících musela být ustrojená do dýchacích přístrojů a teploty byly poměrně vysoký. Takže jsme museli lidi poměrně intenzivně střídat," popsal velitel zásahu Jiří Chmel.

Požár se nekontrolovaně šířil a hasiči museli chvílemi požáru ustupovat. "Hasiče jsme s předstihem z toho místa raději posouvali pryč, kdyby došlo k nějakému pádu, protože výška střešních konstrukcí nad bazénem je kolem sedmi až osmi metrů," dodal Chmel.

[chooze:article;value:572641]

​Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř a do akce se kvůli zjišťování ohnisek požáru zapojil i dron. Lokalizovat oheň se nakonec podařilo kolem sobotní deváté večer. Hasiči se s požárem prali celou noc a úspěšně. V neděli ráno tak mohli snížit stupeň požárního poplachu na druhý.

Na místě zůstalo osm jednotek a práce se ujalo pásové rypadlo s třídícím drapákem a demoličními nůžkami. V neděli po obědě začali hasiči strhávat plášť budovy.

Na místě zůstanou minimálně do pondělí, kdy nastoupí také vyšetřovatelé od hasičů a policie, která požár vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení. "Pokoušeli se odstranit vosí hnízdo, problém s vosami tu byl delší dobu," upřesnil místostarosta města Dalibor Uhlíř (Český Krumlov – rozumem a srdcem).

Areál podle jeho slov už nebude možné opravit a město bude muset investovat do nového. "To je otázka tří let," myslí si Uhlíř. Do té doby budou místní jezdit do bazénu ve Větřní, které je vzdálené deset kilometrů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.