Během nepokojů v Nové Kaledonii zemřelo už několik lidí. Na ostrov dorazil Macron

Přes půl planety letěl francouzský prezident Emmanuel Macron uklidnit situaci, kterou vyvolala plánovaná reforma volebního práva. Už deset dní trvající protesty ochromily zásobování ostrova s 270 tisíci obyvateli a uvěznily tam tisíce turistů.

"Mým záměrem a záměrem mých ministrů a zdejší vlády je být nablízku místním obyvatelům a co nejdříve vrátit na ostrov mír, klid a bezpečnost," řekl Macron.

Pod francouzskou správu patří Nová Kaledonie v Tichém oceánu už více než 150 let. Nic na tom nezměnilo ani vypjaté referendum před 30 lety, které doprovázely násilnosti.

[chooze:article;value:556462]

K těm znovu dochází kvůli návrhu zákona, který by v Nové Kaledonii rozšířil volební právo. To dosud mají pouze domorodí Kanakové a starousedlíci. Domorodců na ostrově žije asi 40 % a v případě schválení zákona by jejich vliv na ostrově výrazně oslabil.

"Ztrácíme kanakskou specifičnost, kterou jsme měli na tomto ostrově 3000 let. Byl nám vnucený demokratický systém, který jen stvrdil koloniální vládu nad obyvateli. Nechceme dopadnout jako Guadeloupe nebo Francouzská Guayana, kde původní obyvatelstvo téměř zmizelo," prohlásil Rock Haocas, předseda Svazu pracovníků Kanak USTKE.

Při násilných protestech se zranily stovky lidí. Šest z nich zemřelo, včetně dvou policistů. Na místo nepokojů proto z 16 000 kilometrů vzdálené Francie vyrazilo na pomoc dalších tisíc četníků a policistů. Pro turisty vypravily blízké země, Austrálie a Nový Zéland, evakuační lety.

[chooze:article;value:553605]

"Jo, jsem šťastný, že vidím svou rodinu a že se mi ulevilo. Je smutné, co se tam děje. Je to hrozné a nesmyslné," svěřil se evakuovaný australský turista Gary Salmon.

Jestli se v nejbližší době vrátí na ostrov klid, není jasné. Francouzský prezident během setkání s politickými a obchodními představiteli ostrova prohlásil, že další nepokoje nebude tolerovat. Vyloučena prý není ani masivní operace, která by měla na ostrov vrátit pořádek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.