Bek dá na platy ve školství další čtyři miliardy. Je to málo, tvrdí odbory

Páteční jednání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) s odboráři navázalo na listopadovou výstražnou stávku, při které bylo uzavřeno zhruba 75 procent mateřských, základních a středních škol v Česku. Hlavním tématem schůzky bylo financování resortu školství a platy nepedagogických pracovníků.

"Naplní se ta vládní dohoda o navýšení o 4 miliardy korun a o dalších možnostech budeme dál jednat," prohlásil k jednání ministr. Podle školských odborů by ale bylo potřeba navíc 6 miliard, a to i na platy nepedagogických pracovníků. Jednu miliardu by zároveň měly dostat vysoké školy.

"I když učitelé poslouchají, že jejich platy v letošním roce vzrostou v průměru o 2 500 korun, tak jsou tady vážné obavy, že se to nenaplní," nechala se slyšet místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

[chooze:article;value:531509]

"Pokud by ty peníze na nepedagogy nedoputovaly, tak dojde de facto k přelévání peněz od toho avizovaného zvyšování platů učitelům k těm jiným pozicím," doplnil pak předseda školských oborů František Dobšík. 

Uklízečka na základní škole v Praze bere asi 18 tisíc hrubého, pomocná kuchařka zhruba 20 tisíc a kuchařka 24 tisíc. "Už teď vidíme, že je velmi těžké získat na tyto pozice zaměstnance. Ve školství nemůže pracovat každý, protože paní uklízečka má klíče od celé školy," upozorňuje pak předsedkyně sekce nepedagogických pracovníků ČMOS PŠ Markéta Cermanová.

[chooze:article;value:531813]

Nedořešena je také situace kolem PHmaxů, tedy maximálního počtu hodin financovaných ze státního rozpočtu, s čímž mají problém hlavně malé školy. "Pro nás by to znamenalo, že máme tři asistenty pedagoga a určitě bychom museli jednoho propustit, protože bych na něj neměla peníze," tvrdí ředitelka ZŠ Merklín Eva Uhlíková.

Ministr se chce se školskými odbory sejít zase příští týden. Na dohodu už moc času nezbývá. Odboráři chtějí mít jasno do konce ledna, jinak nevylučují další výstražné stávky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.