Bek do Senátu skoro nechodí, a pobírá tučné náhrady. Opozice žádá rezignaci

Od listopadu roku 2022 – tedy začátku aktuálního senátního období – chyběl Mikuláš Bek na téměř u 80 procent hlasování. To je zdaleka nejvíc ze všech senátorů. Na plénu jako senátor za tu dobu ani jednou nevystoupil a jako senátor nepředložil ani žádný návrh zákona.

"Senát se na rozdíl od Poslanecké sněmovny nedohodl na úpravě tak, aby se schůze nepřekrývaly s jednáním vlády. Musím se pokaždé rozhodovat, zda budu hlasovat na vládě, nebo v Senátu," omlouvá se ministr školství Mikuláš Bek.

[chooze:article;value:560908]

Od listopadu 2022 si přitom ministr na senátorských náhradách nechal proplatit přes 1 800 000 korun. "Já ty náhrady nečerpám jako Mikuláš Bek do své kapsy, ale slouží k zajištění chodu senátní kanceláře, která nehledě na mou neúčast na plénu funguje," vysvětluje Bek.

Senátorský mandát ale není jeho jediným problémem. Nedávno se řešil jeho byt, který si nechá proplácet. S nájmem přes 57 tisíc korun měsíčně má zdaleka nejdražší služební bydlení ze všech členů vlády. A kauza v podobě jízdy s majáčkem záchranářskou uličkou po zasekané dálnici ani nestihla doznít.

"Je to papalášské chování. Na rezignaci by to určitě bylo," domnívá se stínová ministryně školství a poslankyně Jana Berkovcová (ANO).  

[chooze:article;value:560393]

"Ve všech těch věcech mám čisté svědomí. Ten byt je vlastně snadno vysvětlitelný tím, že mám malé dítě a v Praze jsem s rodinou. Pokud jde o ten majáček, já mám za to, že jsem ho použil v souladu se všemi předpisy. Nezvažuji rezignaci," trvá na svém Bek.

"Z podobných věcí nemám žádnou radost. My teď musíme dotáhnout potřebné změny ve vzdělávání a věřím, že to pan ministr zvládne," reaguje na Bekovy aféry premiér Petr Fiala (ODS). Za ministrem školství stojí i předseda Starostů Vít Rakušan.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.