Bek prodloužil přihlašování na střední školy. Cermat se bojí útoku hackerů

Přihlášky na střední školy půjde podávat až do půlnoci ze středy na čtvrtek. Na úterní tiskové konferenci to oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). "Rozhodl jsem se ten termín prodloužit o jeden den. Jednak tu bylo to zpoždění na začátku a chtěli bychom, aby ten závěr podávání přihlášek byl méně stresující," vysvětlil změnu ministr.

Původně přitom mělo přihlašování skončit už v noci na středu. "Máme podáno 140 tisíc přihlášek v systému DiPSy pro 125 tisíc různých uchazečů. Zhruba 10 % z nich jsou hybridní přihlášky," informoval pak šéf Cermatu Miroslav Krejčí s tím, že rozdíl v číslech tvoří duplicitní přihlášky.

Většinu z nich podle něj ale rodiče už stáhli. "V systému je asi 390 uchazečů, kteří mají víc než jednu přihlášku," dodal s tím, že se dá předpokládat, že i tyto duplicitní přihlášky ze systému zmizí. Ministerstvo prý dotčené rodiče kontaktuje. "Počet elektronicky podaných přihlášek překonal naše nejsmělejší očekávání," přiznal Bek.

[chooze:article;value:541172]

Přesné počty podaných elektronických přihlášek by měly být jasné po uzavření systému ve čtvrtek. Kolik žáků ale ještě přihlášku nepodalo, Cermat podle mluvčí Jany Pátkové neví. Jde to podle ní jen těžko odhadnout. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí nicméně pro Novinky uvedl, že by počet přihlášek mohl dosáhnout právě asi 140 tisíc.

Závěrečný nápor by tak neměl být velký. Tedy pokud přihlašování nenaruší hackeři. Riziko DDoS útoku je podle Krejčího asi 20 až 40 procent. "Je možné, že ten útok proběhne dnes, nebo zítra. Necháme se překvapit," dodal.

[chooze:article;value:542514]

Právě před přihlašováním na poslední chvíli varoval Bek už před spuštěním elektronického přihlašování. I bez toho měl ale systém problémy, zažil zpožděné spuštění a několik technických problémů. K výpadku došlo například i v pondělí.

Celkový počet žáků přihlášených na přijímací zkoušky do jednotlivých škol by podle Krejčího měl být znám 1. března. Záležet bude hlavně na tom, jak střední školy zvládnou zpracovat papírové přihlášky. Těch by mělo být do dvaceti tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.