Bek se omlouval za selhání e-přihlášek. Zvažuje prodloužení času k jejich podání

Žáci devátých tříd, kteří chtěli při prvním možném termínu podat přihlášku na střední školy, si budou muset počkat. Systém podávání elektronických přihlášek, který měl být spuštěn ve čtvrtek 1. února, totiž nefunguje. 

"Spuštění systému elektronického podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo," uvedlo ve čtvrtek ráno ministerstvo školství na svých stránkách. Na vině jsou podle ministerstva komplikace s nahráváním příloh.​

"Jakmile CERMAT problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti," uvedlo dále ministerstvo. "Za vzniklé komplikace se omlouváme," uzavřelo s tím, že až systém začne fungovat, bude o tom informovat na všech svých komunikačních kanálech.

[chooze:article;value:530240]

Zájemci o studium na střední škole tak mají prozatím využít formu běžných papírových přihlášek. "I nadále platí, že je forma papírové přihlášky, jako byla v loňském roce, takže pro rodiče se nic nemění," řekla TN.cz mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Za selhání systému se omluvil i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). "Na řešení toho systému se intenzivně pracuje, ale během čtvrtka či pátka ještě přístupný nebude. Věřím však, že ten problém bude rychle odstraněn," omlouval se Bek.

Ministerstvo školství kvůli výpadku zvažuje, že pro uchazeče o studium prodlouží dobu, po kterou mohou lidé podávat přihlášky na střední školy. "V případě, že to bude potřeba, o tom budeme debatovat v pondělí," oznámil Bek. 

V platnosti však zatím stále zůstává 20. únor. "Tím, že je možnost podání papírové přihlášky, tak zatím tato možnost nebude. Nepočítá se s tím, protože by to narušilo celý cyklus harmonogramu, který je momentálně připraven," vysvětlila Patáková.

Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího už je příčina nespuštění systému opravená. "Programátoři ji ještě večer našli a do rána odhalili. Jednalo se o chybu, kdy při kombinaci určitých inputů jedna ze škol nebyla přístupná a pro uživatele v podstatě neviditelná," vysvětlil Krejčí.

[chooze:article;value:538426]

I když je chyba opravená, ještě to neznamená, že systém může být spuštěn. "Změnily se tam zdrojové kódy a každá taková změna může přinést nečekané problémy. Proto musíme ještě otestovat systém a minimálně do pátka tak zůstane nepřístupný pro veřejnost, než odhalíme všechny problémy," dodal Krejčí.

Možnost podat přihlášku na střední školy elektronicky měla být přitom letos novinkou. Zástupci Cermatu avizovali, že systém bude spuštěn 1. února a podat si přihlášku bude možné po dobu následujících 20 dní. Tento týden v pondělí Cermat provedl zátěžový test, aby se zjistilo, zda systém funguje. S výsledky bylo ministerstvo spokojené. 

Podívejte se na záznam z celé tiskové konference ministerstva školství k elektronickým přihláškám:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.