Bek se setkal s odboráři. Chtějí řešit situaci v českých školách

Zástupci školských asociací a odborů se ve čtvrtek na ministerstvu školství sešli s ministrem Mikulášem Bekem. Hlavním tématem schůzky, která je první v novém roce, bylo plánované snižování maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu pro základní školy.

Ministerstvo chce snížit maximální počet hodin na 95 procent aktuálního maxima. Původní návrh byl o procento nižší. Podle školských asociací by ale změna měla největší dopad na malé základní školy a ty, které mají málo naplněné třídy.

[chooze:article;value:534603]

Na snížení maxima o pět procent pro střední školy se ministr shodl se zástupci středních škol již v prosinci loňského roku. Změny ve financování regionálního školství by měly začít platit od 1. září, tedy od začátku dalšího školního roku. 

Šéf školských odborů František Dobšík plánuje na schůzce připomenout také situaci a platy nepedagogických pracovníků. Což bylo jedním z hlavních důvodů listopadové stávky, při které bylo uzavřeno zhruba 75 procent mateřských, základních a středních škol v zemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.