Belgičtí farmáři blokovali hranice. Přestaňte nás monitorovat, vzkazují vládě

Belgičtí farmáři na jedné straně hraničního přechodu, na druhé jejich kolegové z Nizozemska. Blokádu zemědělci zahájili ještě před svítáním. A traktory se nepohnuly celý den. To zkomplikovalo během pátku hlavně kamionovou dopravu.

Traktory zablokovaly hraniční přechod nedaleko belgického města Antwerpy. Z obou směrů se tvořily dlouhé kolony. "Musí dát jasný závazek, že zastaví akviziční politiku a budou nás méně monitorovat a pokutovat. To by byl pro nás jasný signál přestat," vyjmenoval své požadavky belgický farmář Hendrik Vandamme.

[chooze:article;value:539465]

Ačkoliv belgičtí farmáři jsou stále ve střehu, jejich francouzští kolegové dnes po několika týdnech hlavní tahy na Paříž opustili. Vláda jim přislíbila finanční pomoc ve výši asi deseti miliard korun. "Ve skutečnosti nyní čekáme na písemné upřesnění ze strany francouzské vlády, abychom přesně pochopili, co dostaneme," řekl zástupce Národní federace farmářů Damlen Greffin.

Francouzští farmáři jsou prý připraveni znovu vyjet do ulic, pokud vláda požadavky nesplní. A to během letních olympijských her. Na protesty farmářů už zareagovaly také hlavy Evropské unie. Evropská komise navrhla částečně omezit dovoz z Ukrajiny. Právě ten je spolu s rostoucími životními náklady důvodem, proč k celoevropským protestům došlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.