Běloruské vojsko je v bojové pohotovosti. Lukašenko vydal rozkaz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil tamnímu ministerstvu obrany zahájit nouzovou kontrolu bojové připravenosti. Vzhledem k přesunu armády i vojenského materiálu mají být dočasně uzavřeny některé tamní cesty i oblasti.

"Akce budou komplexní. Vojáci se co nejdříve přesunou do určených oblastí a přemístí tam vojenskou techniku," napsalo tamní ministerstvo obrany v prohlášení, které citoval polský deník Posat News.

[chooze:article;value:478965]

Velká vojenská kolona se má údajně pohybovat v okolí běloruského Brestu. "V Brestu je naplánován přesun vojenské techniky a personálu 38. samostatné gardové výsadkové brigády. Na některých veřejných komunikacích a místech může dojít k dočasnému omezení pohybu občanů či vozidel," informoval na svém telegramovém profilu tamní starosta Alexandr Rogačuk.

Od začátku ruské invaze se Bělorusko do značné míry zdržovalo přímého zapojení do války na Ukrajině, připomíná deník Al Jazeera. Prezident Alexandr Lukašenko však již v minulosti nařídil rozmístit jednotky s ruskými silami poblíž ukrajinských hranic s odkazem na hrozby Bělorusku ze strany Kyjeva a Západu.

Kyjev už dříve vyjádřil obavy ohledně spojenectví Ruska a Běloruska. Podle amerického Institutu pro studium války je ale vysoce nepravděpodobné, že se Bělorusko v dohledné době do bojů na Ukrajině skutečně zapojí.

Pokud by podpora Ukrajiny ochabla, Rusko začne být podle experta agresivnější:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.