Bělorusko obnovilo kontroly na hranici s Ruskem. Kvůli dezertérům, myslí si kritici

Kontroly na hranici s Ruskem, která je dlouhá 1 239 kilometrů, obnovilo Bělorusko po dlouhých 28 letech. "Zavedení hraničních kontrol bylo navrženo tak, aby se zabránilo vstupu státních příslušníků třetích zemí do Běloruska," citoval portál Al Jazeera běloruského ministra zahraničí Sjarheje Alejnika.

Ochránci lidských práv se ale domnívají, že skutečný důvod je úplně jiný. Dle nich se kontroly zaměří na Rusy, kteří se odchodem z Ruska snaží vyhnout nástupu do armády, píše portál ABC News.

[chooze:article;value:504619]

"Běloruský prezident Alexandr Lukašenko reaguje na jakékoliv hrozby zvýšenou kontrolou. Což je výhodné i pro Rusko, které se snaží omezit možnost opustit zemi těm, kdo se snaží vyhnout mobilizaci a účasti ve válce s Ukrajinou," má jasno Pavel Sapelka z běloruského centra pro lidská práva Viasna.

Hraniční kontroly byly zrušeny v roce 1995. Země měly spojeneckou dohodu, podle které Moskva dotuje běloruskou ekonomiku zvýhodněnými půjčkami, ropou a plynem.

Opatření na hranici přitom začalo už 5. května. Úřady se však k tomu až doposud nevyjádřily. "Celkově je situace na hranici relativně klidná a jsem si jistý, že taková zůstane celou dobu," doplnil Alejnik.

Ruský ministr digitalizace Maksut Šadajev informoval, že databáze lidí způsobilých pro vojenskou službu v armádě by měla být spuštěna spolu s elektronickým rozesíláním předvolání včas. Tedy ještě před podzimním povoláním k povinné vojenské službě. Podle nových ruských pravidel, která byla podepsána minulý měsíc, je každému, kdo obdržel elektronické předvolání, zakázáno opustit zemi dříve, než se dostaví na vojenskou správu.

Putin se snaží zastrašit svět a bere si Bělorusko jako rukojmí. Více se dozvíte v následující reportáži TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.