Bělorusko se ostře pustilo do Česka. Patříte mezi největší agresory, zuří

Česko, Polsko a pobaltské státy, tedy Litva, Lotyšsko a Estonsko, jsou vůči Bělorusku nejagresivnější. S takovým tvrzením přišlo běloruské ministerstvo zahraničí, které těchto pět zemí obvinilo ze snahy stát se vůdci "západní protiběloruské agendy". Prohlášení přišlo poté, co Minsk v úterý rozšířil seznam zboží, které zakazuje z těchto zemí do Běloruska dovážet.

"Běloruská strana s velkým politováním konstatuje pokračující pokusy těchto zemí EU stát se vůdci západní protiběloruské agendy. Takovou linii k ničení přátelských vazeb mezi národy našich zemí, neustálé vymýšlení nových omezení a šíření dezinformací o skutečné situaci v Bělorusku nelze vysvětlit," stojí v prohlášení tamního ministerstva.

[chooze:article;value:549808]

​Mezi zakázané zboží podle běloruské agentury Belta nově patří i české pivo. Na seznamu jsou také fermentované nápoje, výrobky pro péči o pleť a vlasy, deodoranty, mýdla, čisticí prostředky, koberce, lůžkoviny, nebo třeba nádobí. "Dokument také zakazuje dovoz a prodej vody, včetně minerální a sycené vody, z nepřátelských zemí," dodává agentura.

Označení těchto pěti zemí za největší agresory proti Bělorusku má být reakcí na připravované rozhodnutí Evropské unie o vyšších clech na dovoz běloruských zemědělských produktů. Krok je reakcí i na rozhodnutí Lotyšska o zákazu dovozu potravinářských výrobků z Běloruska a rozhodnutí Litvy zakázat na jeden rok dovoz běloruských zemědělských produktů.

Polsko posiluje vojenské jednotky na hranicích. Má obavy z cviční v Bělorusku (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.