Benátčané se bouří proti poplatku pro turisty. Vyšli do ulic

Stovky rozčílených Benátčanů se s transparenty v rukou vydaly do ulic. Zásadně nesouhlasí s nově zavedeným poplatkem pro jednodenní turisty, kteří ve městě nepřespávají. Ti musí od čtvrtka platit za vstup do historického centra v přepočtu asi 125 korun. Podle tamních obyvatel jde jen o směšný pokus zastavit příval turistů.

"Když se chci dostat ze svého domu, musím procházet třemi nebo čtyřmi rozlučkami se svobodou. Volám policii a tam mi říkají, že nedělají nic špatného. Opijí se, jsou venku do noci a ulice jsou plné odpadků. Nijak se to nereguluje," popsala protestující obyvatelka Elena Carpenedová, co jí vadí více než krátkodobí turisté.

Ročně město navštíví okolo 30 milionů turistů z celého světa. Vloni v létě už počet ubytovacích kapacit pro turisty oficiálně převýšil počet obyvatel centra města. Místní žádají úřady, aby razantně zakročily, dřív než bude pozdě.

[chooze:article;value:515863]

​"Benátky můžeme zachránit jen tím, že dáme domy místním obyvatelům a znovu je obydlíme. Vstupenka může zastavit jenom jednodenní výletníky, ale vůbec neovlivňuje ty větší přílivy turistů. Nezmění se absolutně nic," uvedla další protestující Anna Ippolitová.

Systém budou tamní úřady testovat během 29 různých dní přibližně do půlky července. Stanoven zatím není ani denní limit turistů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.