Benátky a Chorvatsko chtějí méně turistů, Belgie je vítá s otevřenou náručí

Téměř 595 milionů turistů. Tolik podle platformy Statista navštívilo v roce 2022 Evropu. To sice přináší peníze, často ale komplikuje život obyvatelům daného místa.

"Já osobně s tím nemám velký problém. V tom centru je to samozřejmě extrém, ale tam se jedná spíše o MHD, hlavně o metro. Nemáte šanci nikam se dopravit a ve finále se i ti turisti kumulují na jednom místě," popsala Češka Monika, která žije v Londýně.

Některé země nebo regiony se proto rozhodly počty turistů regulovat. Například Jižní Tyrolsko chce radikálně omezit ubytovací kapacity a přestat investovat do reklam.

[chooze:article;value:506300]

Cestou speciálních poplatků za vstup nebo celý pobyt se pak chtějí vydat Benátky nebo Chorvatsko. "Hlasy volající po omezení turismu vzešly právě od tamních obyvatel, kterým začalo vadit, že se stávají menšinou ve svém vlastním městě," okomentoval balkanolog Filip Tesař.

Jiné destinace naopak návrat turistů po covidové pandemii vítají. Mezi takové se řadí i Brusel. Ten doufá, že na letošní sezónu naláká návštěvníků co nejvíce.

"Brusel je velmi kosmopolitní město. A podle mě nejlepší věc, kvůli které můžete přijet, jsou místní lidé. Je tu tolik různých jazyků, z tolika zemí. Je to velmi unikátní," láká mluvčí belgického turismu Jeroen Roppe.

A regulace nechystá prý ani česká metropole. Zaměřit se ale chce spíš na speciální turistiku. "Praha chce například aktivně podporovat takzvanou kongresovou turistiku, která Praze přináší peníze a nezpůsobuje tak výrazné důsledky, jako je rušení nočního klidu nebo odpadky v ulicích," řekl pražský radní Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:506279]

​Co by do budoucna mohlo počet turistů omezit v celé sedmadvacítce, je plánovaná regulace sdíleného ubytování. Blížící se sezony se to ale spíš nedotkne. "V tuhle chvíli pracujeme na tom, aby byla regulace Airbnb. Chceme dát nějaká jednotná pravidla, jak vlastně zamezit nějakému úplně volnému, neregulovatelnému ubytování v jednotlivých, zejména hlavních městech," přiblížila poslankyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO).

Ve většině zemí Evropské unie musí už nyní turisté zaplatit poplatek za každou noc, kterou v ní stráví. Ty začínají v přepočtu na necelých 25 korunách, ale mohou se vyšplhat až k několika stovkám.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.