Benátky bojují proti davům turistů. Italské město začalo vybírat poplatek

Jedno z nejromantičtějších měst, které každý rok navštíví až 30 milionů lidí z celého světa. Kvůli velkému zájmu cestovatelů a jejich odpadkům hrozil městu zápis na seznam ohrožených památek UNESCO.

"Musíme najít rovnováhu mezi turisty a obyvateli. Musíme samozřejmě chránit prostory místních a musíme odrazovat od příjezdu jednodenní výletníky v některých konkrétních dnech. Systém poplatků a rezervací je jen novým nástrojem pro lepší řízení cestovního ruchu v Benátkách," vysvětlila radní pro cestovní ruch Simone Venturini.

[chooze:article;value:551683]

Systém budou testovat během 29 různých dnů, především svátků a víkendů přibližně do půlky července. Netýká se nikoho, kdo v Benátkách zůstává více dní. Stanoven zatím není ani denní limit návštěv.

Poplatky mají ale i řadu kritiků, hlavně mezi tamními obyvateli. Ti si nejsou jistí tím, kam peníze, které město vybere, poputují. A nevěří tomu, že by turisty, kteří do Benátek míří, částka nějak odradila.

"Úřady by měly vysvětlit, kam všechny ty příjmy půjdou. Pokud opraví tisíce a tisíce opuštěných domů, které ve městě máme, mohla by to být pozitivní věc, i když já jsem proti poplatkům. Ale tak to nebude. Obyvatelé město nadále opouštějí, město se vyprazdňuje a jen se zvyšuje cestovní ruch," je přesvědčený jeden z tamních obyvatel Nicola Ussardi.

Minulé léto už počet ubytovacích kapacit pro turisty oficiálně převýšil počet obyvatel centra města. Ten klesl pod 50 tisíc.

Situaci rozebral místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.