Benzin a nafta dál zlevňují. Expert popsal, jak to bude dál

Ceny pohonných hmot v Česku už druhý týden v řadě klesají. Benzin a nafta jsou nyní nejlevnější od konce března. Cena benzinu se dostala pod 40 korun za litr. Ve středu stál Natural 95 v průměru 39,98 koruny za litr, před týdnem byl o 21 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 34 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 38,27 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Nejméně dají za pohonné hmoty řidiči v Karlovarském a Ústeckém kraji, a to 39,43, respektive 39,45 korun za benzin a 37,69, respektive 37,37 za naftu. Naopak nejdráže již tradičně tankují pražští řidiči, které vyjde litr benzinu v průměru na 40,76 korun a nafty na 39,60 korun. 

Cena nafty:

​Cena benzinu:

​​Ceny se tak pomalu blíží těm, které byly v Česku v březnu. Před létem přitom běžně ceny spíše rostly, protože rostla také poptávka po pohonných hmotách. Lidé totiž v létě více cestují autem, ať už k moři nebo po České republice.

[chooze:article;value:554264]

​Podle ekonoma Petra Bartoně ze společnosti DataRun ale už toto pravidlo úplně neplatí a můžeme se tak dočkat dalšího zlevnění. "Staré pravidlo, že v létě je dražší benzin než v zimě platilo ve stabilním světě před pandemií nemoci covid-19. Od té doby už to tak každý rok nebývá," řekl Bartoň pro TN.cz.

Ceny můžou dál klesat

"Ceny jdou dolů, protože přestal růst dolar, za který se ropa na světových trzích nakupuje. Výrazně neroste ani cena samotné ropy, v posledních 10 dnech dokonce klesala. To vše se na ceně odráží," vysvětlil aktuální situaci ekonom. 

A před cestou k moři by ceny v Česku mohly ještě klesnout. "Zásadní pokles cen již neočekáváme. Nicméně primárně to bude záviset na ropě. Pokud se uklidní situace na Blízkém východě, tak může ropa i významně klesnout," domnívá se Bartoň. Klíčové bude podle něj také sledovat pohyb koruny.

Klesají i ceny potravin. Tento pokles ale podle expertů brzy skončí (5/23): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.