Benzin a nafta zase zdražují. Litr už někde stojí přes 40 korun

Třeba benzin na čerpací stanici v Liberci stojí 41,50 koruny. Nafta je pak o korunu levnější. Nejlevnější benzin a nafta jsou aktuálně v Královéhradeckém kraji, naopak nejdražší jsou v Praze. Mezi evropskými státy ale stále patříme k těm, kde je nejlevněji.

"Jsme asi čtvrtí nejlevnější. Levnější jsou kupodivu Slovinci, Bulhaři a Rumuni," sdělil ekonom Ina Jáč. Benzin je aktuálně nejdražší od loňského října a nafta je nejdražší od poloviny loňského listopadu.  

Nejdražší byly pohonné hmoty po vypuknutí války na Ukrajině, kdy vystřelily k 50 korunám za litr. Pak klesaly až do loňského podzimu, kdy se vyhouply přibližně na dnešní ceny.

[chooze:article;value:551711]

"Zásoby jsou velké. Problémy u zdrojů těžby ropy také nejsou. Ale jsou spíše geopolitické v rámci současného turbulentního vývoje v různých konfliktech či očekávaných konfliktech," poznamenal Jáč.

Vývozci ropy sledují, jak Izrael odpoví na útok Íránu, zdali se nezablokuje její transport v Perském zálivu i eskalaci napětí mezi Čínou a Filipínami. Pokud se žádný z těchto scénářů nenaplní, měly by pohonné hmoty začít brzy zase zlevňovat.

"Pak bychom mohli zpátky klesat k nějakým 37 až 38," avizoval ekonom. Další růst cen pohonných hmot se očekává až v době dovolených a letních prázdnin, a to kvůli zvýšené poptávce, citelnější by to mělo být u benzinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.