Benzin i nafta stále zdražují. I tak jsou ale levnější než loni

Jestli jste doufali, že se ceny pohonných hmot z konce školního roku udrží nebo budou dokonce klesat i o prázdninách, dostavilo se zklamání. Nyní v porovnání s loňským začátkem prázdnin za litr nafty platíme přibližně o 11 korun méně. Bylo ale ještě lépe, od začátku srpna totiž stoupla cena nafty o 4 koruny.

"Česká národní banka přestala posilovat korunu vůči euru. Od prvního srpna se navíc vrátila na naftu spotřební daň," vysvětlil ekonom Petr Studnička. OPEC také snížil produkci ropy na milion barelů denně na srpen. To je výrazné snížení a očekává se, že bude pokračovat i v září.

Ještě koncem října stál litr 47,40 koruny a pak následoval obrovský propad. Benzín je od začátku srpna dražší na litru přibližně o dvě koruny deset. Přitom vloni v červenci stál benzín v průměru skoro 48 korun, v říjnu ještě téměř 43 korun.

[chooze:article;value:517649]

Postupně by měly ceny znovu stagnovat, ale vliv na ekonomiku to mít i tak bude. "Je možné, že se to promítne do koncových cen zejména potravin a oblečení, na druhou stranu to bude pozitivní pro státní pokladnu. Vybere se totiž víc na spotřební dani," podotkl Studnička.

Když reportéři TV Nova na začátku prázdnin vyrazili do polského Gdaňsku, během 700 kilometrů projeli při tehdejších cenách nafty natankované u nás přibližně 1 625 korun. Na poslední čerpací stanici u nás, před hraničním přechodem v Královci, stál litr nafty 32,50 koruny.

Teď by stejná cesta na sever Polska stála o 255 korun víc. Aktuálně je z okolních států levnější pouze právě Polsko. K ostatním sousedům radši vyrazte s plnou nádrží. Nejdražší je Německo, kde stojí litr benzínu pře 46 korun a nafta je za 42,70 koruny. Přes 40 korun zaplatíte i v Rakousku. Například ve Slovinsku a také u chorvatského pobřeží zaplatíte za litr benzínu i nafty kolem 37 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.