Benzín zlevňuje rychleji než nafta. Rozdíl se ještě zvětší

Za poslední týden zlevnil benzín o 61 haléřů za litr, nafta jen o 24. Benzín se v průměru prodává za 39,90 koruny. Nafta za 40,17 koruny za litr. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, nejlevněji tankují řidiči na jihu Čech.

Průměrná cena za litr benzínu v Jihočeském kraji činí 39,21 koruny. Nafta tam řidiče vyjde řidiče na 39,77 koruny. Pražští obyvatelé často jezdí tankovat mimo hlavní město.

[chooze:article;value:525601]

Pohonné hmoty začaly zdražovat na přelomu května a června letošního roku. Růst cen výrazně stoupl počátkem srpna, kdy se k němu připočítalo zvýšení spotřební daně za naftu o 1,50 koruny za litr.

Podle ekonomů budou ceny paliv ještě nějakou dobu klesat. "Ty ceny se budou postupně snižovat téměř všude, ale nezmění se nic na tom, že v Praze je draze a i tady zůstane ten benzín nejdražší. A to není na tom, že by chtěl někdo vydělat na bohatých Pražácích. Tady ty náklady benzínu zkrátka jsou mnohem vyšší," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

Češi z pohraničí stále jezdí tankovat do Polska, kde jsou pohonné hmoty nadále levnější než u nás. Podle analytiků za to částečně může i předvolební kampaň.

[chooze:article;value:524466]

"V Polsku teď ten dominantní prodejce prodává pohonné hmoty pod cenou. Vlastně je dotuje. Dotují ji budoucí daňoví poplatníci polští," uvedl Bartoň.

Podle analytiků se dá následující týden očekávat zlevnění u benzínu okolo 50 haléřů na litr, u nafty zhruba o 20. O naftu je totiž kvůli začínající topné sezóně větší zájem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.