Berlínská policie plánuje největší silvestrovskou operaci za poslední desetiletí

Na veřejný pořádek bude během Silvestra podle jejích slov nasazeno 2 000 až 2 500 berlínských policistů včetně posil ze Saska, Saska-Anhaltska a spolkové policie. "Zároveň bude zvýšen obvyklý počet v noci nasazených hlídkových vozů ze 150 na 220, řekla Slowiková. Na nádražích S-Bahn a dálkových železničních stanicích bude k dispozici dalších 500 spolkových policistů.

K posílení opatření policie přistoupila poté, co v loňském roce během oslav konce roku došlo v ulicích některých čtvrtí Berlína a dalších velkých měst k mnoha útokům na policisty, hasiče a zdravotníky, když na ně zdivočelé davy házely petardy a další zábavnou pyrotechniku.

[chooze:article;value:532982]

"Výrazně zvyšujeme ochranu hasičů a dalších pohotovostních složek. A také budeme ve větším počtu přítomni v ulicích příslušných čtvrtí," zdůraznila Slowiková. Dodala, že jedním z důvodů plánované rozsáhlé policejní operace je napjatá situace způsobená konfliktem na Blízkém východě. "Předpokládáme, že se tyto emoce projeví i v ulicích," píše německý Spiegel s odkazem na agentury DPA.

Pozornost hodlají policisté zaměřit na čtvrti Gesundbrunnen, Severní Neukölln, Gropiusstadt, čtvrť High Deck, Schöneberg a také na některé oblasti v Lichtenrade na jihu Berlína, kde před rokem došlo k největší eskalaci násilí. "Konkrétně se naše operace bude odvíjet od aktuální situace v terénu," uvedla šéfka berlínské policie.

Již od 28. prosince, kdy je možné prodávat zábavní pyrotechniku, bude podle Slowikové policie působit v hotspotech a monitorovat situaci, přičemž budou naszeni i policisté v civilu.

Úřadující starosta Berlína Kai Wegner oznámil rozhodný postup proti silvestrovským nepokojům. "Přijali jsme všechna nezbytná opatření, abychom zajistili, že právní stát bude vymáhán," řekl politik CDU. "Víme, že v některých částech města to může být náročné. Mohu jen apelovat na všechny: Oslavme Silvestra v klidu společně, byť i bujaře," citoval server RBB24.de berlínského primátora. "Ale každý, kdo zaútočí na policii a hasiče, musí očekávat velmi důslednou reakci právního státu."

Sněžení potěšilo lyžaře. Počasí přeje i hotelům, na Silvestra hlásí téměř obsazeno:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.