Moderní bydlení

Berlínskou zoo čeká velká událost. Blíží se narození pandích dvojčat

K tomu, aby zabřezla, byl zapotřebí celý tým veterinářů a odborníků z Číny. Meng Meng má tak teď vedle obvyklého povalování a pojídání bambusu nový a důležitý úkol – přivést na svět dvojčata. Berlínská zoo se snaží ze všech sil, aby vše proběhlo hladce.

"Necháváme ji teď co nejvíc odpočívat v soukromí. Potřebuje hodně spánku a odpočinku. Nechali jsme jí přivézt bambusové výhonky až z Číny. Je to drahé, ale Meng Meng je miluje. Je velmi důležité, aby přibrala na váze a připravila se na porod a také aby pak produkovala dostatek mléka. A přibrala opravdu dobře," popsal kurátor pand Florian Sicks.

[chooze:article;value:566398]

​V posledních dnech před porodem pandy naopak téměř přestávají jíst. A stejně je tomu i u Meng Meng, která se plně připravuje na svůj velký den. Ten se očekává někdy koncem srpna. Porodu se prý v zoo nebojí, u pand nebývá komplikovaný. Jakého pohlaví jsou pandí dvojčátka a zda jsou zdravá, však ultrazvuk zatím neukázal.

"V tuto chvíli můžeme jen doufat, že vše bude v pořádku. Pravděpodobně se před porodem stáhne do prostoru, kterému říkáme porodní box a je trochu uzavřenější, takže se tam může cítit pohodlněji. A právě tam zřejmě porodí. Mláďata pandy po narození váží jen asi 200 gramů. Jsou tedy opravdu, ale opravdu maličká. Měla by to tedy zvládnout bez problémů," dodal Sicks.

[chooze:article;value:566897]

​Jedenáctiletá Meng Meng v berlínské zoo žije od roku 2017 a roli maminky má v malíčku. Před pěti lety už porodila jeden pár dvojčat. S těmi se ale musela rozloučit loni v prosinci, když je převezli do Číny. Komunistická země spřáteleným zemím svého neoficiálního maskota v rámci "pandí diplomacie" totiž jen pronajímá a na jejich mláďata si činí nárok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.