Bestie z východu vtrhne do Evropy. Přinese arktické mrazy a sněhové závěje

Zimní měsíce budou v Evropě letos obzvláště mrazivé. Podle meteorologů se totiž přižene bestie z východu. Tak se přezdívá prudkému ochlazení, které vyvolává arktický vzduch.

Odborníci z Met Office tvrdí, že by letos do Evropy mohla přijít už v polovině listopadu. Podle experta Jamese Maddena, kterého citoval deník Birmingham Live, pak ale může trvat několik měsíců, než se počasí plnohodnotně zmocní.

Takový scénář nastane, pokud nad severním pólem ve výšce kolem 30 kilometrů dojde k výraznému nárůstu teplot vzduchu. Podle meteoroložky Dagmar Honsové by se tam teploty z 60 stupňů Celsia mohly dostat klidně až na nulu.

[chooze:article;value:524539]

​"S končícím létem teplota i tlak v polárních oblastech klesají a vzniká silný globální tlakový rozdíl mezi polárními a subtropickými oblastmi," vysvětlila Honsová. Na severní polokouli se totiž začíná vyvíjet cyklonální cirkulace, takzvaný polární vír, která sahá až do stratosféry. Právě oteplení stratosféry může být podle expertů příčinou ochlazení.

Podle Maddena pak další náhlé stratosférické oteplení může proběhnout v lednu a v únoru. Nejčastěji je polární vír ale nejsilnější v listopadu a v prosinci, protože je atmosféra nejchladnější. Definitivně rozhodnuto ještě není, vliv bestie z východu na počasí v Česku meteorologové ale nevylučují.

Polární vír se už začal formovat. Zima bude intenzivní, varují meteorologové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.