Bez opatření proti covidu to nepůjde, přiznal šéf největší české nemocnice

Peníze, o které se navýší platby za přesčasy lékařů, budou nemocnice muset hledat ve svých rozpočtech. "Už nyní víme, že budeme muset pozastavovat některé investice," upozorňuje ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Do jaké míry se vás dotkla vyhrocená situace s výpověďmi lékařů z jejich přesčasů?

Těch výpovědí jsme měli asi 55, fyzicky u nás přitom pracuje 1320 lékařů. Podáním té výpovědi odmítli možnost, že budou sloužit nad 150 hodin měsíčně. V tuto chvíli jich už sedmnáct tyto výpovědi stáhlo v návaznosti na dohodu, kterou podepsaly odbory v pátek. Ta čísla se ale průběžně mění, takže to může být každou chvíli jinak. Protestující lékaře jsme měli ve dvou kategoriích. Jedna nás informovala, že jsou už na limitu opracovaných hodin. Ti, co mají malé úvazky, tvrdili, že nebudou sloužit vůbec.  

[chooze:article;value:532636]

Co z páteční dohody odborů se státem a VZP o navýšení platů lékařů, na které půjde 10 miliard korun, plyne pro vedení nemocnic?

V první řadě budeme muset zajistit dodatečné peníze. Lékaři dostanou přidáno podle stupně kvalifikace 5, 8 a 15 tisíc korun a všichni další zaměstnanci dostanou přidáno pět procent z platu. K tomu je ještě nutné připočítat další peníze, které dostanou navíc za služby.

Nebudou vám tedy stačit vyčleněných 10 miliard korun od státu a VZP?

Peníze, o které se navýší platby za přesčasy, budou nemocnice muset hledat ve svých rozpočtech. Už teď je jasné, že budeme muset pozastavovat některé investice.

Jaké projekty budete muset stopnout?

Ten návrh úhradového dodatku od VZP ještě nemám k dispozici, takže nevím, jak pro nás ta ekonomická situace bude reálně vypadat. Každá nemocnice dostane jiné částky, protože úhradová vyhláška každému stejně nedává.

[chooze:article;value:532110]

Málo se ví o problémech se 24hodinovými službami lékařů…

Ano, lékaři, kteří je slouží, kvůli tomu musejí mít podepsanou dohodu. Očekávám kvůli této záležitosti ještě komplikace.

Hodně se mluví o jednodenní medicíně. Nevyžaduje 24hodinové služby lékařů. Pro vás by díky ní mohly plynout nějaké úspory. Když u vás pacienti po některých zákrocích nebudou hospitalizovaní několik dní, budete moci například nějak omezovat i lůžkovou kapacitu?  

Lůžkovou kapacitu omezovat nebudeme. Spíše získáme možnost expandovat v nějakých jiných výkonech. Jednodenní medicína je tématem pro všechny nemocnice, protože úhradová vyhláška hraje výrazně v jejich prospěch. A může se proto stát, že přes noc v některých nemocnicích téměř nikdo nebude.

Jak to bude vypadat v praxi?

Pravděpodobně se vyprofilují některá zdravotnická zařízení, která se budou zabývat pouze jednodenní medicínou. I zdravotní sestry tam budou mít pouze osmihodinovou pracovní dobu. Ráno lékaři provedou nějaký výkon a odpoledne pacienta pustí domů. Další nemocnice budou nabízet kombinovanou klasickou i jednodenní péči. To jim pro tu klasickou péči uvolní více lůžek. To je dobře, protože máme obrovský přetlak třeba na různé ortopedické výkony.

[chooze:article;value:458350]

Volná lůžka se mohou hodit i v případě nějaké epidemie. Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání TN Live upozornil, že sílí covid. Podnikáte v souvislosti s tím nějaké kroky?

My jsme od pondělí 12. prosince omezili návštěvy u pacientů nejen kvůli covidu ale i v souvislosti s hrozbou chřipkové epidemie. K pacientovi proto může přijít vždy pouze jedna osoba. A po návštěvách samozřejmě vyžadujeme, aby si braly ochranné pomůcky.

Kolik je aktuálně v Motole pacientů s vážným průběhem covidu?

Jeden je na umělé plicní ventilaci a další pacient potřebuje péči, které říkáme rychlý kyslík. Celkově máme hospitalizovaných okolo dvaceti, třiceti osob s covidem. Nejsou to nikterak závratné počty a většinou jde o pacienty, které jsme přijali kvůli jiné diagnóze a covid jsme zjistili při jejich pobytu u nás.

Slovenská prezidentka Čaputová slíbila podporu nemocnici v Motole (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.