Bez sbírky by Martínek na operaci neměl. Pojišťovny ale fungují, tvrdí ministerstvo

Český systém funguje, v případě léku pro Martínka je vina na straně výrobce, který si v Česku nepožádal o registraci léku. To tvrdí ministerstvo. "Výrobce tohoto léku, držitel rozhodnutí o registraci, u tohoto léčivého přípravku nepožádal ani zdravotní pojišťovnu, ani Státní ústav pro kontrolu léčiv o to, aby mohl být zhodnocen. V tomto roce jsme přiznali úhradu léků na vzácné onemocnění. Myslím, že jich je celkem 10 v této chvíli. Takže ten systém opravdu funguje," řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

"Systém je dobře nastavený. Máme jedny z nejštědřejších způsobů úhrady všech těchto drahých léků. Mě fascinuje, že firma, která má dost času a energie, aby připravila v české verzi webové stránky a nabízela tady tuto léčbu, nemá zájem, byť ten proces u nás je jeden z nejjednodušších v celé Evropě," divil se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:521293]

"Já s panem náměstkem nemohu jednoznačně souhlasit, protože není možné, aby se na léky skládali lidé ve sbírce. Je třeba ten systém stále kultivovat. Ministr zdravotnictví nedělá nic, nepředložil nic nového, nic nerozvinul," kritizoval Válka poslanec Kamal Farhan (ANO).

"Budeme diskutovat příští týden, jestli by nějaká zákonná úprava neumožnila přistupovat k těmhle případům efektivněji, pružněji nebo podle přesnějších pravidel," slíbil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

"Vstup léčiv na vzácná onemocnění na český trh je komplexní otázka, kterou opakovaně řešíme. V období 2018 až 2021 vstoupilo do České republiky 29 nových léčivých přípravků na různá vzácná onemocnění," řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář.

Podle ministerstva zdravotnictví je řešením vyvinout mnohem větší tlak na výrobce, aby nezásobovali pouze trhy, které jsou pro ně lukrativní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.