Bez šetření hrozí státu katastrofa. Stanjura věří, že letošní schodek dodrží

České finance nejsou v dobré kondici. Státní rozpočet už pár let končí ve schodku několika set miliard korun. A co hůř, jsme v situaci, kdy si musíme půjčovat i na samotný provoz státu.

"Za covidu jsme měli jedny z největších schodků v Evropské unii. Není to jen o tom, jak ten schodek byl vysoký, ale na co ty peníze šly," říká publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová. "Jednoznačně nabobtnaly ty výdaje. Hlavně kvůli pravidelné valorizaci důchodů," potvrzuje ekonom Petr Studnička. 

Na letošní rok je naplánovaný schodek státního rozpočtu ve výši 295 miliard korun. Podle expertů se ho podaří jen těžko dodržet. Jen v červnu totiž přesáhl 215 miliard korun, a to i přesto, že se ho oproti květnu podařilo snížit.

[chooze:article;value:512689]

​Ministr financí Zbyněk Stanjura ale věří, že se nepřekročení této hranice podaří splnit. "Mohu říct, že udržíme schodek státního rozpočtu na výši schválené Poslaneckou sněmovnou. Potřebujeme najít úspory v částce mezi 15 až 20 miliardami. Jsem přesvědčený, že je najdeme a schodek udržíme pod částkou 300 miliard korun," sdělil televizi Nova. 

Doplnil, že stát bude šetřit na svých výdajích. "Snížíme celkový počet úředníků, agend, platů a veřejných dotací," objasnil. 

I přes špatný stav veřejných financí Česko patří stále mezi nejméně zadlužené země. Co ekonomy ale děsí, je tempo zadlužování. V něm patříme mezi nejrychlejší v Evropské unii. "Není potřeba strašit řeckou cestou, ale nastartovali jsme tempo, které je neudržitelné," upozorňuje ekonom Dominik Stroukal. 

"Problém je, na co ty peníze jdou. Je to, jako byste doma protáčeli ty peníze v běžném provozu. A na to, jak žijete, vám ty příjmy nestačí," vysvětluje Zlámalová. 

[chooze:article;value:512602]

​Pokud by vláda opatření nepřijala, vyslala by do zahraničí signál, že nejsme spolehlivou ekonomikou. Navíc by se dalším zadlužováním mohlo ohrozit běžné fungování státu.

"Kdyby narostly úroky z dluhu až tak moc, že bychom se dostali do situace, kdy bychom museli hledat alternativu, museli bychom privatizovat školství nebo bychom museli nějakým fondovým systémem řešit důchody," varuje Stroukal. "Stát by musel omezil investiční aktivitu, výdaje na sociální dávky, omezil by výdaje na zdravotnictví a školství," doplnil ho Studnička. 

Současný konsolidační balíček nebude ale podle ekonomů k záchraně veřejných financí stačit. Podle nich budou muset i budoucí vlády přistoupit k dalším škrtům. 

Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou (ODS): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.