Bez žrádla, vody i výběhu. Majitelka drží psy v hrozných podmínkách

Čtyři psi ve dvou kotcích leží ve vlastních výkalech. Bez výběhu, bez žrádla i bez vody. Nedůstojné podmínky a hluk znepříjemňují už dva měsíce život sousedům. "Paní majitelka je asi rádoby chovatelka. Umístila psy do klecí, kde nemají žádný výběh, v noci tady hrozně štěkají a vyjí. Nemají tady vodu, nemají tady jídlo, nemají tady nic," popsala situaci obyvatelka Českých Hamrů Irena Štorková.

Pozemek s kotci leží na hranicích s Německem. I tam mají s chovatelkou problémy. "Už to trvá několik týdnů. Nedostanou se vůbec ven z těch kotců. Nebyli ani jednou vypuštěni a je o ně špatně staráno," potvrdila obyvatelka německého Hammerunterwiesenthalu Karmen.

[chooze:article;value:508878]

"Problémem je, že ti psi nemají žádný volný výběh. Za těch deset týdnů, co tu jsou, nebyli ani jednou vypuštěni ven. V noci navíc asi ze strachu štěkají," domnívá se starosta Hammerunterwiesenthalu Toralf Kirsten.

Majitelku psů se reportérům TV Nova podařilo zastihnout. Údajně se dostala do špatné životní situace. Nemyslí si ale, že by psy týrala, a slibuje, že situaci vyřeší. "Kvůli tomu, že ten tlak je obrovský, nevidím snadnou cestu ven. Tak jsme se rozhodli psy prodat a nějakým způsobem to vyřešit cestou nejmenšího odporu," přiznala majitelka.

"S majitelkou psů jsme samozřejmě mluvili. Ta nám hned na začátku slíbila, že dva psy prodá. To se zatím nestalo, a tak jsme věc oznámili," uvedl Kirsten.

[chooze:article;value:498002]

Veterináři z krajské veterinární správy psy zkontrolovali a rozhodli, že podmínky, ve kterých žijí, nejsou vyhovující. "Ta zvířata jako taková v podstatě nejsou až tak ve špatné kondici, ale jsou v nevyhovujících podmínkách," sdělil ředitel Státní veterinární správy pro Ústecký kraj Daniel Macháček.

Vydali proto doporučení zvířata majitelce odebrat. O tom ale musí rozhodnout obec s rozšířenou působností, v tomto případě město Kadaň. Úřednicí se ale k případu zatím nevyjadřují a ani štábu TV Nova se nepodařilo získat jejich vyjádření. Krajská veterinární správa nemá pravomoc majitelce zvířata odebrat. Situaci ale plánují i nadále sledovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.