Bezhlavé nakupování zboží vám může zničit život, varuje odborník

Závislost na nakupování trápí osmadvacetiletou Irenu. Denně projíždí internetové stránky s oblečením, za které utrácí tisíce. "Já si myslím, že ta částka se vyšplhá klidně i na šest, sedm tisíc v průměru za měsíc. S tím, že mi přijde třeba patnáct balíčků," vysvětluje Irena.

Často to jsou prý věci, které nepotřebuje a ani je nakonec nenosí. Podle psychologů takových lidí přibývá a za vším je prý moderní doba. Obchody jsou přeplněné zbožím a závislost na nakupování můžou způsobit i sociální sítě – jednoduše se prý chceme vyrovnat ostatním.

"V rámci společnosti se děje to, že je doceňované, když něco konzumuji. Jezdím na dovolenou, pochlubím se tím. Jdu do drahé restaurace, pochlubím se tím podobně jako třeba značkovým oblečením," připomíná psycholog Petr Šobra.

[chooze:article;value:532129]

​Ženy jsou podle odborníků nejčastěji závislé na nákupu oblečení, bot anebo kosmetiky. U mužů to je prý elektronika anebo vybavení k autům. "Samozřejmě to pak negativně ovlivňuje i rodinné rozpočty, může to vést právě k výraznému zadlužování a rozpadu rodin. V té nejhorší fázi i k sebevraždám," upozorňuje ekonom Petr Studnička.

Někteří závislí se snaží takovému extrému zabránit a část nakoupených věcí nakonec vrátí. "Často se mi stává, že pak musím některé ty věci vrátit, protože mi dojde, že jsem přešlápla svůj rozpočet a že pak nemůžu poplatit běžné věci, jako je nájem a jídlo," přiznává se Irena.

Podle psychologů bezhlavé utrácení lidem přináší pocit radosti, jenže ten netrvá příliš dlouho. Stejné pocity prý můžeme získat třeba při sportu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.