Běžná technika při rýmě vás může stát život. Odborník radí, čemu se zásadně vyhnout

Vypláchnout si nos kvůli rýmě nemusí být špatný nápad. Pomáhá vyplavit z těla mikroby, hlen a další nečistoty jako například prach s alergeny. Máto však svá úskalí, připomíná profesor anatomie z lancasterské univerzity Adam Taylor ve svém článku na platformě The Conversation.

Problémem podle něj může být, pokud se nos nečistí sterilní vodou. Jakákoli jiná varianta totiž zavání tím, že se do těla mohou dostat různé choroboplodné zárodky. Zdravotníci už dokonce znají případy, kdy to skončilo fatálně. "Nízký počet lidí, zejména těch s oslabeným imunitním systémem, dokonce zemřel na nemoci způsobené výplachem nosu," zdůrazňuje Taylor. 

[chooze:article;value:525424]

​Lékař proto například doporučuje vyplachování nosu pomocí k tomu určené tekutiny, která je dostupná v lékárnách. Je ale možné použít i běžný fyziologický roztok, či dokonce dobře převařenou osolenou vodu. V souvislosti s tím Taylor upozorňuje, že voda z kohoutku rozhodně není sterilní. 

"Pravidelný výplach nosu pomocí solného roztoku patří mezi ORL specialisty mezi hojně doporučované preventivní i léčebné postupy. Nejvhodnější koncentrací pro výplach slanou vodou je izotonický fyziologický solný roztok s obsahem 0,9 % soli ve vodě. Jde o 9 g soli na 1 litr vody. K výplachům doporučuji použít konvičku pro výplach nosu," radí Silvie Doležalová z jednoho z lékárenských řetězců v Česku.

Specialista na operace nosu poradil co dělat, pokud chrápeme (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.