Běžné léky proti nachlazení mohou způsobit otravu. Hrozí i selhání jater

Sezóna respiračních onemocnění, chřipek a různých viróz je v plném proudu a čekárny praktických lékařů praskají ve švech. Pomoci utlumit horečku, bolesti kloubů nebo hlavy však nemocní mohou i léky, které bez receptu pořídí v lékárně.

Přípravky nejčastěji obsahují paracetamol. Je však nutné dodržovat přesná pravidla, jak léky s touto látkou užívat. Nemocní se mohou i snadno předávkovat.

[chooze:article;value:480792]

"V době, kdy je spousta lidí doma s horečkami, je třeba připomenout, že mezi nejčastější otravy patří otravy paracetamolem. Paracetamol je obsažen ve většině volně prodejných léků proti teplotě. Je toxický pro játra," upozornil na twitteru neurobiolog Omar Šerý.

Lidé totiž podle odborníků často užívají léky špatně a berou si jich více, než je maximální dávka. "K předávkování paracetamolem může dojít při kombinaci více léků na horečku, kdy si člověk vezme například šumivý nápoj a k tomu ještě tablety," doplnil Šerý.

"Dávkování u dospělého člověka je spíše do tří gramů (uvádí se i čtyři) za den. Nejsložitější případy končí transplantací jater," varoval Šerý.

Příznaky a postup

Lidi při otravě trápí často nechutenství, nevolnost či bolest břicha. Také zvrací a jsou ospalí. Během pár dnů jim pak mohou začít selhávat i játra. Méně časté je také poškození ledvin nebo jiných orgánů.

V případě podezření na otravu by si pacienti měli co nejdříve vzít aktivní uhlí, případně léky s obsahem acetylcysteinu dostupné v běžně užívaných přípravcích na odkašlávání. Poté je nutné kontaktovat lékaře.

[chooze:article;value:480856]

Správné užívání

Podle lékárníků si lidé mnohdy ani neuvědomují, že různé léky mohou obsahovat stejnou léčivou látku. Pacienti by proto měli dodržovat předepsané dávkování. "V případě nejasností doporučujeme přečíst a dodržovat příbalový leták, nebo se poradit přímo v lékárně s vaším lékárníkem," radí děčínský lékárník David Gregor.

V některých lékárnách zmizely dodávky sirupů pro děti během hodin. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.