Moderní bydlení

Bezpečnost Evropy visí na vlásku. Trump vyvolal uvnitř NATO bouřlivé emoce

Trumpovo víkendové prohlášení, že v případě ruského útoku by Spojené státy podpořily jen ty státy NATO, které plně hradí svoje členské příspěvky, vyvolalo silné emoce. 

"Jakýkoli návrh, že se spojenci nebudou navzájem bránit, podkopává naši bezpečnost, včetně bezpečnosti Spojených států, a vystavuje americké i evropské vojáky vyššímu riziku. Očekávám, že USA zůstanou silným a oddaným spojencem NATO bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentské volby," reagoval šéf NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro norskou televizi TV 2. Minulý týden připustil, že Trumpova kritika ohledně nižších plateb některých členů je oprávněná.

Polský náměstek ministra národní obrany Paweł Zalewski podle portálu Polsat uvedl, že problémem je Trumpova nepředvídatelnost a jeho zpochybňování a podkopávání dosavadní politiky USA, co se NATO týče. "Trump je vážné riziko, na které se velmi vážně připravujeme. Jednáme s americkými republikány, s lidmi, kteří sdílí Trumpovy názory, tak, aby byly náklady pro Evropu co nejnižší," řekl Zalewski.

[chooze:article;value:541299]

​Německé ministerstvo zahraničí na síti X připomnělo heslo NATO. "Jeden za všechny a všichni za jednoho. Toho heslo NATO udržuje v bezpečí více než 950 milionů lidí od Anchorage po Erzurum," uvedlo a doplnilo hashtag Spolu silnější.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) považuje Trumpova slova za předvolební rétoriku: "Samozřejmě odráží mínění značné části populace USA, která si nepřeje, aby Spojené státy nadále dominantním způsobem dotovaly obranu Evropy. Volání po tom, aby každý ze spojenců naplňoval své závazky a vydával dostatek peněz na svou i kolektivní obranu, je dlouhodobé."

"Věřím, že závazky vyplývající z Washingtonské smlouvy jsou natolik silným poutem, že by všichni v případě napadení přišli každému z členů NATO na pomoc. My bychom se tak určitě zachovali. To ale není bianco šek pro černé pasažéry. NATO je o odpovědném přístupu všech, jinak postrádá smysl," dodala. 

Bezpečností analytik Zdeněk Petráš o výroku Donalda Trumpa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.