Moderní bydlení

Bezpečnost v Evropě se zhoršuje. Teroristy řeší Rakousko, Francie i Británie

Se zhoršující se bezpečnostní situací se v poslední době potýká stále více států. Napadání policistů, rabování a útoky na azylová centra. Británie se už od minulého týdne potýká s vlnou nepokojů. Koncert americké popové zpěvačky v Londýně ale podle expertů nejspíše zrušen nebude. "Ale bude to vyhodnocováno o to důsledněji britskými službami, i protože v roce 2017 se na jiném koncertu v Manchesteru nepodařilo zabránit islamistickému útoku," věří bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

Nad bezpečím se smráká i v Německu. Střety mezi muslimskými a německými radikály jsou podle expertů stále častější. Na konci května v centru města Mannheim muž dokonce pobodal několik lidí včetně policisty. "Jsme šokováni tímto brutálním útokem. Zůstáváme beze slov," řekl po útoku starosta Mannheimu Christian Specht.

[chooze:article;value:568515]

​Bezpečnostní opatření se zpřísňují i ve Francii, a to hlavně v souvislosti s olympiádou. V posledních dnech se Paříž setkala například s brutálním hromadným znásilněním 25leté ženy nebo se žhářskými útoky na vlaky TGV. "Tato operace byla připravena, koordinována. Někdo k útoku vybral klíčové body, takže musel dopravní síť znát a věděl, kam zasáhnout," prohlásil francouzský premiér Gabriel Attal.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v Česku platí zvýšená bezpečnostní opatření už od útoku Hamásu na Izrael. "Žádné nové hrozby v souvislosti se zrušenými koncerty Taylor Swift neevidujeme a policie i zpravodajské služby pracují podle běžných postupů. Situaci sledujeme a jsme v kontaktu i s rakouskými kolegy," sliboval Rakušan.

Policie ale například posílila hlídky na pražském festivalu sexuálních menšin Prague Pride, kterého se mají zúčastnit desítky tisíc lidí. Vyvrcholit má v sobotu na Letenské pláni.

S napjatou bezpečnostní situací se ale potýkají třeba i ve Švédsku. Tamní vláda tam letos zavedla i bezpečnostní zóny, ve kterých má policie zvýšené pravomoci.

Téma terorismu v Evropě okomentoval v rozhovoru pro TN Live také bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.