Bezpečnostní hrozba v Záporoží. V jaderné elektrárně se našly miny

Inspektoři miny v areálu Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině objevili protipěchotní miny v neděli. Podle expertů se nachází v prostoru, kam nemá přístup provozní personál elektrárny. 

"Náš tým na toto konkrétní zjištění elektrárnu upozornil a bylo mu sděleno, že se jedná o vojenské rozhodnutí týkající se oblasti kontrolované armádou," uvedl v pondělní tiskové zprávě generální ředitel agentury Rafael Mariano Grossi. "Přítomnost takových výbušnin v areálu je ale v rozporu s bezpečnostními standardy IAEA a pokyny pro jadernou bezpečnost. Vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny," dodal. 

[chooze:article;value:468655]

​Areál mají pod kontrolou ruští vojáci. Záporožská jaderná elektrárna je přitom součástí klíčové infrastruktury Ukrajiny – její bezpečnost je stěžejní pro zajištění dodávek energie v regionu. Zpráva o umístění min v areálu přišla ve chvíli, kdy správa elektrárny na telegramu oznámila, že dva z jejích reaktorů byly odstaveny. Není ale jasné, zda to přímo souvisí s minami. 

Inspektoři IAEA pravidelně kontrolují jaderná zařízení po celém světě, aby zajistili jejich bezpečnost a shodu s mezinárodními dohodami. Ohledně situace v Záporožské jaderné elektrárně vyjádřil Grossi vážné obavy a vyzval obě strany konfliktu, aby dodržovaly mezinárodní právo a zajistily bezpečnost elektrárny.

Ukrajinská armáda začala s protiofenzivou a aktuálně cílí na Krym:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.