Bezpečnostní situace v Baltském moři se změnila. Panují obavy o klíčový ostrov

Přijetí Švédska do NATO znatelně změnilo bezpečnostní situaci v Evropě. Kromě toho, že ruský prezident Vladimir Putin oznámil přesun vojáků k severní hranici Aliance, se výrazně změnila situace v Baltském moři, které je, až na malé kousky ruského pobřeží u Kaliningradu a Petrohradu, nově obklopeno jen aliančními zeměmi.

"Baltské moře se stává jezerem NATO," nechal se podle Financial Times slyšet lotyšský ministr zahraničí Krišjānis Kariņš. Zásadní roli v kontrole tohoto aliančního rybníku má přitom švédský ostrov Gotland, bezpečnostními experty přezdívaný jako "nepotopitelná letadlová loď", ležící přímo v jeho středu.

Důležitost ostrova si uvědomují i Rusové. A že je v rukou NATO, se jim nelíbí. Demonstrovali to například tím, že krátce po vstupu Švédska do Aliance vyslalo ruské letectvo nad Balt bombardéry Tu-22M a stíhačky MiG-31, které byly podle agentury TASS vyzbrojené hypersonickými střelami vzduch-země Kinžal.

[chooze:article;value:546097]

Švédsko proto zvažuje, jak nejlépe místo ochránit. Jak připomíná portál Business Insider, vojenská přítomnost Švédska na ostrově v posledních letech kolísala. Zatímco v 90. letech tam bylo přes 20 000 vojáků, v roce 2005 klesl jejich počet na nulu. Nyní je na Gotlandu s asi 60 000 obyvateli něco přes 300 vojáků.

V této situaci premiér země Ulf Kristersson pro Financial Times přiznal, že posílení obrany ostrova je jedním z hlavních bodů, které bude jeho země s ostatními členy NATO v dohledné době řešit. "Jednat budeme jak o přítomnosti na Gotlandu, tak o možnostech ponorek sledovat dění v Baltském moři," prohlásil.

Fiala: Svět není bezpečný. Členství v NATO je jedinou zárukou naší svobody a stability:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.