Bezpečný svět je nereálný. Univerzita chce být po střelbě víc připravená

V reakci na tragédii univerzita zvýšila dostupnost psychosociální podpory. Soustředí se ovšem i na oblast informovaného přístupu k traumatu. "V demokratických společnostech bohužel není možné podobným událostem zabránit. Je však nutné posílit systém prevence," řekla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Následně dodala, že se v této věci lze inspirovat v zahraničí. "Ukazuje se, že účinnou strategií v rámci prevence je včasná detekce dětí a mladistvých s traumatickou zkušeností, včasná intervence, jejich podpora prostřednictvím škol, zvýšení dostupnosti psychosociální podpory a investice do odolnosti komunit," upřesnila.

[chooze:article;value:561175]

Fakulta plánuje podle slov rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové užší spolupráci s policií, hasiči a záchranáři při krizových cvičeních. Podle ní je důležité, aby nejen univerzita, ale i celá společnost v Česku byla odolná a připravená. Právě k odolnosti má přispět nově vzniklé Centrum resilience, které by se mělo zabývat přípravou na různé krizové scénáře.

Kromě toho se má ale také věnovat podpoře při zvládaní traumat a zátěže. "Je to nejen další krok na naší cestě k zotavení, ale také důležité opatření na podporu budoucích ročníků studujících. Dáváme najevo, že Univerzita Karlova se o své členy a členky stará a bude se starat i v budoucnu," řekla rektorka.

[chooze:article;value:558946]

​Děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková promluvila o tom, že je pro ně velmi důležité sdílení truchlení. Díky tomu se pak podle ní může akademická obec lépe uzdravovat. Zároveň ocenila všechny, kteří se na nápravě situace podíleli.

"Když jsme v lednu v různých formách vyjadřovali, že nikdo z nás není na šok a bolest úplně sám, nemohli jsme si ještě plně uvědomovat, že toto vědomí bylo pro zvládnutí dalších měsíců klíčové. Jsou za tím lidé, kteří jsou hrdými členy naší komunity a kteří neustále nabízejí podporu, abychom mohli dělat, co umíme," uvedla. Chce také, aby se tato událost v paměti uchovala a zároveň se také zjistilo, jak v budoucnu postupovat i lepe.

Bezpečnostní opatření pokračují

Univerzita pokračuje v opatřeních, která mají zvýšit bezpečnost. Tato zahrnují zejména školení, diskuze se studenty či nácviky evakuací. Zásadní pak bude rozvoj Krizového informačního a svolávacího systému (KISS). Ten v případě krizové události rozešle zprávu všem studentům i zaměstnancům v dané oblasti.

"Není v našich silách, abychom zařídili dokonale bezpečný svět. Můžeme být ale připraveni – všímat si jeden druhého, vědět, jak správně reagovat v různých situacích, a společně vytvářet na univerzitě takové prostředí, které obstojí i ve velmi obtížných chvílích," vysvětlil kroky člen kolegia rektorky pro znalostní a technologický transfer a bezpečnost Otomar Sláma.

Při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zemřelo v prosinci 14 lidí, dalších 25 pak bylo zraněno. 

Střelba na fakultě a pokus o žhářský útok. Poslanci řeší bezpečnost v Česku: (06/2024)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.