Bič na krátkodobé pronájmy bytů. Úřad radí, jak zakročit proti hlučným turistům

Byty přeměněné v malé hotely sloužící ke krátkodobému ubytování hostů jsou většinou kolaudované pro účel trvalého bydlení. Hotelové pokoje přitom musejí plnit mnohem přísnější kritéria. Tím často argumentují lidé, kterým krátkodobě ubytovaní sousedé vadí například kvůli hlučným a opilým hostům. Nyní do problému vstoupil ombudsman, který radí, jak by v podobných záležitostech měl postupovat stavební úřad.

"Je veřejným zájmem, aby byla stavba užívána k povolenému účelu. Nabízení krátkodobých pronájmů ve stavbách určených pro trvalé bydlení je v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a považuji to za obcházení stavebního zákona. Majitelé by měli takové byty nechat rekolaudovat," vysvětlil ombudsman Stanislav Křeček.

[chooze:article;value:537691]

​Ne vždy je ale možné žádosti o rekolaudaci bytu vyhovět. Překážkou může být například územní plán, který v daném území stavby pro ubytování nepřipouští.

Stavebnímu úřadu ombudsman doporučil, aby získal potřebné důkazy o nepovoleném využívání bytů nejen z prohlídek, ale i ze svědeckých výpovědí obyvatel domů. A připomněl, že při podezření spáchání přestupku nepovoleného užívání stavby si může stavební úřad vyžádat součinnost policie. 

Ta může zkontrolovat doklady osob pohybujících se v domě či registrační značky aut před domem. Stavební úřad i za pomoci těchto postupů následně vydal rozhodnutí, kterým zakázal užívání dvou šetřených bytů ke krátkodobému užívání. S vlastníky bytů zahájil řízení o přestupku.

Bytová krize: Praha má být místem s nejvíce nedostupným bydlením v Evropě (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.