Biden byl v Izraeli pod přísným dohledem. Střežili ho odstřelovači i vrtulníky

Biden cestoval do Izraele neprůstřelným letadlem Air Force One, které je odolné vůči následkům atomového výbuchu, má rušičku radarů a další obranné systémy. Podle odborníků je jedním z nejbezpečnějších letadel na světě. "Všechny státy, přes které to letadlo přelétá, jsou informovány a vyslovují souhlas s přeletem," uvedl bezpečnostní expert Daniel Koštoval.

U Itálie letadlo přestalo informovat o své poloze. Původně se objevily informace, že by americký prezident mohl mít mezipřistání v Řecku, kde by Air Force One vyměnil za letadlo, které by bylo méně nápadné. To se ale nepotvrdilo a Biden přistál dopoledne v prezidentském speciálu v Izraeli.

"Zásadnější byla opatření ohledně příletu a přistání. Někdo se mohl pokusit zaútočit při přistávacích manévrech. Můžeme vidět ozbrojený doprovod, síly rozmístěné dopředu u cesty, odstřelovače na cestách, situaci sledovaly i vrtulníky. Byla to bedlivá ochrana vzdušného prostoru," podotkl bezpečnostní analytik Jakub Drmola.

[chooze:article;value:526132]

Není to první návštěva Joea Bidena ve válečné zóně. Tyto cesty vždy doprovázejí přísná bezpečností opatření. Například při cestě amerického prezidenta na Ukrajinu nesměli mít novináři u sebe mobilní telefon, ukrajinské televize vysílaly údajně živě s hodinovým zpožděním a byl zveřejněn nepravdivý Bidenův harmonogram s programem v USA.

"Troufám si říct, že na území Ukrajiny to riziko bylo menší. Tam nebyly obavy, že by se do davu vrhl sebevražedný atentátník. To je větší riziko třeba v Izraeli," dodal Drmola.

Na území, kam dopadá jedna raketa za druhou, musí být delegace velmi obezřetná. Své o tom ví německý kancléř Scholz, který musel v úterý kvůli raketovému poplachu urychleně opustit vládní speciál a zalehnout přímo na letištní ploše.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.