Biden chce další peníze pro Ukrajinu a Izrael. Pomoci mohou i Putinova slova

Volno amerických zákonodárců se odkládá. Ti se budou muset sejít i příští týden, aby projednali další balík vojenské a humanitární pomoci. Ukrajina by mohla dostat v přepočtu přes bilion korun, Izrael pak 300 miliard. Pomoc ale stále blokuje část republikánů. Bílý dům doufá, že by je mohlo přesvědčit i čtvrteční Putinovo prohlášení.

"Putin řekl: 'Mír bude, až dosáhneme našich cílů.' Všichni víme, co to znamená. Doufám, že to slyšeli i republikáni, kteří už čtyři měsíce drží pomoc Ukrajině jako rukojmí. Oni potřebují naši pomoc hned. Ne poté, až si vypijeme náš vaječný koňak," prohlásil mluvčí Bílého domu John Kirby.

Peníze a jiná pomoc zatím na Ukrajinu nepřitečou ani z Evropské unie, která se na dalším balíku dosud nedohodla. Vzpruhou pro Ukrajince ale může být čtvrteční shoda na tom, že EU s Ukrajinou zahájí přístupová jednání.

[chooze:article;value:533132]

"Tohle je pro nás velký úspěch a další motivace. Další krok k tomu, aby se Ukrajina stala součástí Evropské unie," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Bůh žehnej Evropské unii. Chtěla bych, abychom se stali hrdými členy Evropy. Je tu naděje," řekla jedna z obyvatelek Kyjeva Olga. "Je to skvělé. Asi se zatím úplně nepřipojíme, ale už jen ty přístupové pohovory jsou dobré," raduje se Anton ze Záporoží.

Kromě politické podpory doufají Ukrajinci i v pomoc materiální. O tom, jestli ji získají ze Spojených států, budou američtí politici rozhodovat v pondělí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.