Biden: Dohoda o rukojmích je v rukou Hamásu, zda k ní dojde, se dozvíme za pár dní

V minulých dnech američtí představitelé zopakovali, že šestitýdenní příměří bylo vypracováno tak, aby umožnilo postupné propuštění rukojmích a přísun humanitární pomoci do Gazy, a uvedli, že Izrael byl v rozhovorech konstruktivním hráčem, zatímco Hamás je zdržoval, píše Times of Israel.

"Dohoda o rukojmích je nyní v rukou Hamásu. Byla předložena racionální nabídka. Izraelci s ní souhlasili. Za pár dní budeme vědět, zda k ní dojde," řekl Biden novinářům před úterním nástupem do Air Force One v Marylandu.

"Musí dojít k příměří, protože pokud se dostaneme do situace, kdy to bude pokračovat přes ramadán.. Izrael a Jeruzalém... mohlo by to být velmi, velmi nebezpečné," dodal Biden a zopakoval, že "velmi tvrdě" tlačí na Izrael, aby do Gazy umožnil větší přísun humanitární pomoci. "Neexistují žádné výmluvy. Žádné."

[chooze:article;value:544474]

Bidenovy nejnovější poznámky o dočasném příměří byly podobné těm, které o několik hodin dříve pronesl americký ministr zahraničí Antony Blinken. V rozhovoru s novináři po boku katarského premiéra Mohammeda bin Abdulrahmana Al-Thániho před jejich setkáním na ministerstvu zahraničí Blinken řekl: "Máme příležitost k okamžitému příměří, které může přivést rukojmí domů, které může dramaticky zvýšit objem humanitární pomoci, jež se dostane k Palestincům, kteří ji tak zoufale potřebují, a pak také nastavit podmínky pro trvalé řešení.

https://twitter.com/cspan/status/1765064658354938125

Al-Thání se později v úterý setkal s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a dvojice "zdůraznila, že propuštění nemocných, zraněných, starých lidí a žen jako rukojmích by mělo za následek okamžité příměří v Gaze po dobu nejméně šesti týdnů", uvádí se ve zprávě Bílého domu. Předpokládá se, že v těchto kategoriích je asi 40 rukojmích.

"Tato první fáze příměří by rovněž umožnila příliv humanitární pomoci obyvatelům Gazy a poskytla by čas a prostor pro zajištění trvalejších opatření a trvalého klidu," uvádí se v prohlášení.

Jednání v Káhiře pokračovala i v úterý, přestože mu nebyl přítomen žádný izraelský tým poté, co Hamás odmítl požadavek Izraele předložit seznam rukojmích, která jsou dosud naživu. Hamás prohlásil, že neví, kde jsou všichni rukojmí, ale mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller toto tvrzení během úterního tiskového brífinku zřejmě odmítl. "Zajali tato rukojmí a nadále je drží. Pokud je nadále drží, musí vědět, kde jsou," řekl Miller.

"Jste-li Izrael a jednáte-li o dohodě, v jejímž rámci by došlo k navrácení určitého počtu rukojmích, je férové se Hamásu zeptat, zda vám může tuto dohodu skutečně splnit, ukázat vám, kdo jsou ti rukojmí, a potvrdit, že jsou naživu," pokračoval mluvčí. "Myslíme si, že to je velmi legitimní požadavek státu Izrael."

Dva egyptští představitelé v úterý uvedli, že Hamás předložil návrh, který budou vyjednavači projednávat s Izraelem v nadcházejících dnech. Jeden z úředníků prohlásil, že vyjednavači se ve středu setkají s delegací Hamásu, která je stále v Káhiře.

Vysoce postavený představitel Hamásu Usáma Hamdan v úterý řekl, že spíše než šestitýdenní pauzu požaduje trvalé příměří a "úplné stažení" izraelských sil. "Jistoty a bezpečí našich lidí bude dosaženo pouze trvalým příměřím, ukončením agrese a stažením z každého centimetru pásma Gazy," řekl Hamdan novinářům v Bejrútu.

Příměří v Gaze je na spadnutí. Joe Biden stanovil jasné datum (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.