Biden hostil svou první oficiální návštěvu. S Macronem jednal o Ukrajině i Íránu

Válka na Ukrajině, nepokoje v Číně, protesty v Íránu, světová potravinová bezpečnost, klimatické změny, energetika, vesmír, to byla hlavní témata jednání mezi politiky, kteří patří mezi ty nejmocnější muže světa.

V mnoha tématech se shodli. Oba zastávají stejný postoj vůči Íránu, situace tam nesmí dál eskalovat. Shodli se také, že budou i nadále spolupracovat s Čínou. Hlavním tématem rozhovoru byla ovšem válka na Ukrajině. Macron řekl, že má v plánu opět hovořit s Putinem o míru. Biden tuto možnost nezvažuje. "Nikdy nebudeme Ukrajince nabádat ke kompromisu, který pro ně nebude přijatelný," řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

[chooze:article;value:477502]

Večeří, kterou manželé Bidenovi uspořádali, vzdali francouzskému prezidentskému páru velkou poctu. Té se dostává jen nejbližším spojencům. "Francie je naším prvním přítelem. Spojuje nás demokracie. Stojíme společně proti útlaku a nespravedlnosti," vysvětlil americký prezident Joe Biden.

"Společně můžeme budovat naši budoucnost a pracovat na ochraně klimatu, na boji proti nerovnosti," má jasno Macron.

K večeři se podával humr na másle, kaviár a hovězí s šalotkovou marmeládou. K pití byla kalifornská vína a jako dezert měli státníci pečenou hrušku a zmrzlinu crème fraîche.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.