Biden je připraven jednat s Putinem. Má ale podmínku

Šéf Bílého domu po jednání s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem pronesl, že nemá v plánu kontaktovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Je ale připraven s ním jednat, "pokud prokáže úmysl ukončit válku". "To zatím neudělal. Až se tak stane, po poradě s našimi partnery v NATO se s ním rád sejdu a pobavím se s ním," cituje amerického prezidenta Joea Bidena portál France 24.

Biden a Macron přislíbili dlouhodobou podporu Ukrajině v boji proti Rusku. "Existuje jeden způsob, jak tuto válku ukončit. Putin se stáhne z Ukrajiny, to je číslo jedna. Ale zdá se, že k tomu se neschyluje," zhodnotil americký prezident.

[chooze:article;value:477499]

​Macron uvedl, že v následujících dnech plánuje promluvit s Putinem o bezpečnosti Ruskem okupovaného Záporoží. "Budu pokračovat v rozhovorech s prezidentem Putinem," řekl Macron a vyzval ke snaze "bránit eskalaci a dosáhnout konkrétních výsledků".

Francouzský prezident ale stejně jako Biden ubezpečil, že nebude tlačit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do žádného mírového plánu, který nepřijme. "Nikdy nebudeme na Ukrajince naléhat, aby udělali kompromis, který pro ně nebude přijatelný," prohlásil Macron.

Agentura AFP však upozornila, že Zelenskyj od začátku invaze trvá na tom, že by Ukrajina chtěla získat zpět všechna území obsazená Ruskem.

Evropský parlament minulý týden označil Rusko za stát podporující terorismus:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.