Biden na jednání s Fialou: Česko je skvělý spojenec. Ocenil pomoc Ukrajině

[chooze:gallery;value:35528]

​Biden měl přijmout Fialu v pondělí v devět hodin večer. Nakonec předseda české vlády do Bílého domu dorazil s asi půlhodinovým zpožděním. Po schůzce oba státníci odpovídali na dotazy novinářů. 

"Jste skvělým spojencem. Myslím, že jsme si stále bližší, jsme silnější," prohlásil na začátek setkání Biden. Česko pochválil za muniční iniciativu a další pomoc Ukrajině i zakoupení nových stíhaček. "Rusko se nezastaví na Ukrajině," zdůraznil. Je podle něj klíčové, že Česko a USA sdílejí hodnoty.

"Vztahy mezi našemi zeměmi jsou velmi silné a mají dlouhou tradici," uvedl Fiala. Připomněl komunitu v USA, manželku prvního prezidenta Masaryka i Madelaine Albrightovou. Je podle něj klíčové, že Česko a USA sdílejí hodnoty, jako jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Řekl, že nechce vidět ruské tanky v ulicích Prahy. Proto Česko podporuje Ukrajinu.

[chooze:article;value:551093]

S prezidentem Bidenem podle jeho slov probrali řadu témat týkajících se současné situace ve světě, včetně bezpečnostních otázek. Rozhovor mimo jiné směřoval k Ukrajině a pomoci, kterou potřebuje. Biden podle Fialy ocenil úroveň vzájemných vztahů a českou muniční inciativu.

Jedním z témat rozhovoru byly také vzájemné ekonomické vztahy. Premiér Fiala uvedl, že hlavním tématem posílení vzájemné spolupráce byla jaderná energetika a její rozvoj a také potřeba dalších dodávek LNG plynu, které Česku pomohly zbavit se závislosti na ruském plynu. Česko - americké vztahy Fiala označil za nejlepší v historii.

„Potenciál pro spolupráci tady je poměrně veliký. Jak víte, tak Česká republika používá a bude do budoucna používat ve větší míře jaderné palivo, které mimo jiné dodává firma Westinghouse. To, o co máme zájem je spolupráce v oblasti malých modulárních reaktorů, což je velmi perspektivní a americká strana na to také slyší,“ uvedl Fiala s tím, že další prostor pro spolupráci vidí v pomoci Ukrajině s obnovou jejích jaderných kapacit.

https://twitter.com/WhiteHouse/status/1780064822979072153

Státníci rovněž řešili téma blízkého východu a íránského útoku na Izrael. „Ta situace je velmi nebezpečná a všichni máme zájem na tom, aby ta situace postupně deeskalovala, protože napětí na blízkém východě pochopitelně ohrožuje nejen světový řád, ale přímo i bezpečnost v Evropě a je třeba dělat všechno pro to, aby se ta situace postupně zklidnila,“ řekl český premiér na tiskové konferenci po setkání s Bidenem. Po návštěvě Bílého domu Fiala odjel na ambasádu, kde ho čekalo setkání s krajany žijícími ve Spojených státech.

Mezi hosty na ambasádě byla i dcera Milady Horákové, Jana Kánská, které podle deníku Blesk český premiér udělil medaili Karla Kramáře za podporu demokracie a česko-amerických vztahů. „Jeden z důvodu, proč jsem se rozhodl paní Kánské udělit tu medaili je, že po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, tak když jste odešla za hranice, tak jste nezanevřela na české země,” řekl Fiala. Milada Horáková byla komunistickým režimem ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti.

Český premiér měl v pondělí napilno. Ještě před návštěvou Bílého domu zamířil do sídla CIA. Tam jednal s ředitelem zpravodajské služby Williamem J. Burnsem. Po setkání s americkým prezidentem jej čeká jednání v Kongresu a večeře s podnikateli i krajany.

"Bavili jsme se o bezpečnostní situaci ve světě, musím říct, že to bylo dopoledne stráveno velmi užitečně" prohlásil Fiala po návštěvě sídla CIA. Tam byl i s představiteli českých služeb a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. "Pozvání i debata ukázala vysokou míru důvěry ze strany Spojených států, ale je také oceněním spolupráce v bezpečnostní oblasti a mezi zpravodajskými službami," dodal.

[chooze:article;value:551095]

"Budeme se bavit o česko-amerických vztazích, které jsou vynikající," avizoval před setkáním s Bidenem. Budou mluvit i o ruské agresi na Ukrajině či napětí na Blízkém východě. Proberou i obchodní vztahy. "Je potřeba jim dát nový impuls," uvedl Fiala.

Bidenovi přivezl výrobek z českého skla. "Výrobek, umělecký produkt, který vytvořila studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové, který je inspirován dílem Santiniho," popsal dárek. Zároveň mu daruje fotografii prezidenta Havla s Albrightovou, kterou pořídil Oldřich Škácha.

"Spojené státy jsou a čím dál více budou klíčovým hráčem světové politiky. A hlavně pro nás jsou naprosto klíčovým garantem bezpečí, protože jsou opravdu pivotem Severoatlantické aliance. Je to nejvýznamnější návštěva, kterou vůbec může český politik absolvovat," vysvětlila pro TN Live hlavní komentátorka CNC Lenka Zlámalová.

Tisková konference Petra Fiala k návštěvě sídla CIA v USA:

 Petr Fiala je ve Washingtonu. Podívejte se na reportáž přímo z USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.